Калфин подкрепя връщане на задължителното пенсиониране в законопроект на БСП
Калфин подкрепя връщане на задължителното пенсиониране в законопроект на БСП / снимка: БГНЕС
Калфин подкрепя връщането на задължителното пенсиониране
79387
Калфин подкрепя връщането на задължителното пенсиониране
Калфин е против фонд в НОИ за вноски за втора пенсия
  • Калфин подкрепя връщането на задължителното пенсиониране
  • Калфин е против фонд в НОИ за вноски за втора пенсия

Социалното министерство се отказва от идеята да внесе собствен законопроект за връщане на задължителното пенсиониране при навършване на условията за пенсия. В интервю за Дарик вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин заяви, че ще търси подкрепа за законопроекта на депутатите от БСП, с който се предлага тази мярка.

"Не се отказваме от тази идея, просто има такъв законопроект в Народното събрание и мисля, че трябва да сме прагматични. Независимо кой го внася, аз публично казах, че подкрепям точно тази мярка. Няма смисъл да я пишем още един път и след това да водим излишен спор кой пръв я е внесъл. Важното е, че има такова предложение, ние ще го подкрепим. Надявам се и мнозинството в парламента да го подкрепи и да стане факт", каза социалният министър.

Принудителното пенсиониране се връща

В коментар по темата, че внесеният в парламента законопроект е на опозицията, Калфин допълни: „Проблем ли е според вас по такива теми в законопроект на опозицията да има нещо смислено? Аз не виждам проблем".

Социалният министър не подкрепя идеята на КТ "Подкрепа" за създаване на капиталов фонд в НОИ, в който да се събират парите за втора пенсия на хората, които при започване на първа работа не са посочили в кой частен пенсионен фонд да отиват средствата.

Според социалния министър НОИ не би трябвало да се занимава управление на фондове. То е друг тип пенсионна система, солидарна пенсионна система и не се занимава с инвестиции и управление на капиталови сметки, аргументира се Калфин. Ако започне да го прави, тя ще започне да конкурира частните пенсионни фондове, допълни той. „Моето мнение е, че по принцип е добре да се направи разграничение и в НОИ да бъде солидарната система, а управлението на капиталови сметки да бъде в частните пенсионни фондове. Разбира се всеки трябва да носи отговорност за това, което прави", каза още социалният министър.