Кабинетът одобри: Край на сливането на почивните дни
Кабинетът одобри: Край на сливането на почивните дни / ThinkStock/Getty Images

Когато официален празник, с изключение на Великден, съвпадне със събота или неделя, понеделникът ще бъде неработен ден. Това предвиждат промените в няколко закона, които бяха приети от правителството и предстои да бъдат разгледани в парламента.

Ще почиваме в понеделник само ако празниците са в събота и неделя

Целта е да се спре практика с разместването на почивните дни и отработването в събота. Предложението на правителството е законопроектът да влезе в сила от 1 януари 2017 г. Ако промените бъдат одобрени, допълнителни почивни дни догодина ще бъдат 2 януари и 8 май.

Промяната беше инициирана от социалния министър Зорница Русинова, след като в продължение на години работодателските организации се противопоставяха на възможността държавата да размества почивните дни и да компенсира с отработване в събота.

Бизнесът иска да се сложи край на дългите почивки

От бизнеса обаче не одобряват сегашното предложение, с аргумент, че така се добавят още почивни дни в годината, а възможността за административно разместване се запазва, като се спазва правилото за работна седмица не по-дълга от 48 часа и седмична почивка не по-малка от 24 часа. За отпадането на този текст се обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал. Според Васил Велев сегашният законопроект увеличава почивните дни с два или три на година, вместо да се премахне практиката за образуване на дълги почивки.