Ще почиваме в понеделник само ако празниците са в събота и неделя
Ще почиваме в понеделник само ако празниците са в събота и неделя / БГНЕС, архив
Ще почиваме в понеделник само ако празниците са в събота и неделя
90380
Ще почиваме в понеделник само ако празниците са в събота и неделя
Ще почиваме в понеделник само ако празниците са в събота и неделя
  • Ще почиваме в понеделник само ако празниците са в събота и неделя
  • Ще почиваме в понеделник само ако празниците са в събота и неделя

Край на дългите почивни дни планират от Министерството на труда и социалната политика. Сливането на събота и неделя с официален празник ще бъде възможно само с пускане на отпуск.

По-дълга почивка ще има само ако празникът е в събота, тогава понеделникът ще бъде почивен ден. Ако възможността кабинетът да размества почивните дни спрямо официалните празници отпадне, вече няма да има отработване в събота.

Бизнесът иска да се сложи край на дългите почивки

Работодателските организации предложиха отпадане на възможността почивните дни да се сливат. Един от мотивите - заради дългите празници страната ни е загубила между 300 и 400 млн. лева през 2016 г. И за да отговорят на очакванията на бизнеса от социалното министерство готвят промени в Кодекса на труда, обяви ресорният министър Зорница Русинова.

"През миналата година има три или четири съботи, които са отработвани заради сливане на празници, а през по-миналата година са повече. Това дава възможности част от бизнеса да не може да има предвидимост за начина, по който организира работата си", посочи Русинова.

"Това, което ще предложим, е много проста предвидимост с фиксирания брой на официални празници, ако те се паднат в събота или неделя да се почива в понеделник. Понеделникът няма да се отработва", обясни още  министърът на труда.

Кои професии ще изчезнат в близко бъдеще?

Този понеделник няма да се отработва, а ако празникът е във вторник или четвъртък и искаме да си го слеем с уикенда, ще може, но само с отпуск.

До сега от сливането полза са имали фирмите от сферата на туризма, но от бранша не са против отмяната на дългите почивни дни. От промяната ще има губещи, но и печеливши смята председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

"Градските хотели ще са доволни, защото ще си запазят клиентелата, културният туризъм ще разчита на събота и неделя. Винаги, когато едните печелят, други губят", обясни той.

Намаляването на дните покрай празници също няма да се отрази негативно според Рагин. "Когато са четири дни, всички бягат в чужбина. А когато са два дни, се въртят тук в българските хотели", поясни той.

Дали ще се сложи край на сливането на почивните дни - последната дума ще бъде на депутатите.