Искат среща в Брюксел за проблемите на тютюнопроизводителите
Искат среща в Брюксел за проблемите на тютюнопроизводителите / снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието Димитър Греков е поискал спешна среща с ресорния европейски комисар Дачиан Чолош в Брюксел за проблемите на тютюнопроизводителите

От пресцентъра на агроминистерството съобщиха, че комисар Чолош е приел през следващата седмица въпросът да бъде обсъден в Брюксел на експертно ниво.

Министърът е обяснил на еврокомисаря тежката финансова ситуация, в която се намират производителите на тютюн в страната ни поради ниските изкупни цени и забавяне на изплащането на тютюна.

Министърът е присъствал на среща с комисар Чолош в Кишинев, Молдова.

Вече седмици наред тютюнопроизводителите у нас протестират с блокади на пътища и дори спиране на децата си от училище срещу ниските изкупни цени на продукцията им. Те дори изразяват съмнения за картел при фирмите-изкупвачи, като по казуса се сезира Комисията за защита на конкуренцията. Земеделският министър Димитър Греков обясни, че държавата не може да се намеси пряко по отношение на изкупуването на суровината. Междувременно се подготвят промени в закона за тютюна, с които частично да бъде възстановена регулацията в сектора.