Индекси за недвижимите имоти и за финансовите пазари ще има БФБ
Индекси за недвижимите имоти и за финансовите пазари ще има БФБ / netinfo
Два нови индекса ще представи през септември Българска фондова борса, каза в специално интервю за Дарик радио изпълнителният директор на борсата Бистра Илкова От една година борсата ни стана интересно място за инвеститорите. Само от началото на годината са регистрирани 38 нови емисии акции. В началото на другата седмица пред Комисията за финансов надзор ще бъде представен отчетът за работата на капиталовия пазар за първите шест месеца на годината. Ето какво каза в аванс за Дарик Бистра Илкова:

38 нови емисии имаме регистрирани от началото на годината в това числа са първични публични предлагания, вторични публични предлагания, акционерни дружества със специална инвестиционна цел, договорни фондове, изобщо огромен е интересът на фондовата борса и ако преди година-година и нещо хората питаха: „Абе какво е това фондова борса и за каква изобщо става въпрос?” , аз се радвам, че този въпрос никога вече няма да ни бъде задаван.

Аз съм била на няколко обсъждания за това каква е ползата от листването на една компания на борсата и съм чула интересни въпроси от страна на тези, които не са листвани, но са имали желание да го направят.

В момента много компании се подготвят за фондовата борса, но трябва да се има предвид, че това е един процес, който не е за ден и за два. Периодът, през който една компания трябва да се подготви за идването на борсата, е някъде около пет-шест месеца. Има доста компании, които са заявили интерес, те вече са се афиширали в публичното пространство. Има и такива, които все още не са, тъй като предпочитат това да стане в един подходящ момент, когато те да кажат, че излизат на пазара.

Каква печелят публичните дружества?

Печели се имидж, печели се доверие. Печели се авторитет в деловите и финансовите среди в страната и чужбина. Печелят се клиентите, тъй като това значи една стабилност, една сигурност. Все пак когато за една компания се говори, пише се, всички, които се ползват от услугите на компанията, са спокойни. Не е все едно да се свържете и да работите с една абсолютно неизвестна компания и не е все едно да ползвате услугите на една компания, която говори за себе си, за която се пише, която разкрива редовно информация. Защото когато вие инвестирате като дребен инвеститорв определена емисия ценни книжа, вие се интересувате непрекъснато какво се случва в тази компания, за да можете за вземете своето решение - дали да купите, дали да продадете.

Преди време беше много трудно да се убедят българските дружества, които никога не са предлагали свои акции на борсата, че това е начинът от там те да намерят свежи инвестиции.

Аз мисля, че този въпрос вече не стои пред българските мениджъри, които вече знаят какво значи финансиране през фондовата борса, знаят колко пари има на българския капиталов пазар, а те никак не са малко и българските мениджъри вече знаят, че всеки едни хубав проект, които те имат, би могъл да бъде финансиран през капиталовия пазар. Засега нямаме случай, в който добър проект, който да се е появил на българския капиталов пазар, да не е получил доверието на инвеститорите и компанията да не е набрала необходимия капитал. Даже напротив, една емисия, която се появява на пазара, се записва, презаписва по няколко пъти, особено банковите емисии, пък и емисиите на други добри дружества, които са се представили на пазара. 2007 година вече съм сигурна, че ще бъде годината на първичните публични предлагания.

SOFIX и BG 40 отбелязаха и рекорди, но имаха и слаби моменти.

Повишаването и понижаването на индексите, това са глобални показатели, които отразяват движението на компаниите, които се намират в този индекс. Знаете индексът SOFIX, в който се намират така наречените сини чипове, тоест това са най-добрите компании на борсата, той се базира на пазарната капитализация на компаниите, тоест броя на акциите, умножени по средната претеглената цена на затваряне предходния ден. Всичко се движи от отчетите на компаниите, от слуховете, ако щете, от изказванията, изобщо и повишаването на индексите, и понижаването се дължи на едни исъщи глобални фактори.

Имаше един спад в световната борсова търговия в началото на годината, някъде февруари месец. Тя подмина Българската фондова борса.

Не бих казала, че я подмина, съвсем лекичко така се отърка и в нашия капиталов пазар, но за щастие, нашият капиталов пазар не е толкова зависим и свързан с големите пазари за щастие. Това ще стане, когато големите, много големи инвеститори влязат на нашия пазар, защото когато започне една масова разпродажба на големите пазари, значи ние сме толкова далече от големите пазари, че просто няма накъде, имам предвид като обеми, като обороти, ние сме една малка страна, ние сме един малък пазар съответно, тъй като капиталовият пазар е отражение на икономиката ни, ниене можем да надскочим себе си. Когато дойдат тук големите инвеститори и започнат да инвестират много, а вече имаме такива индикации, трябва да бъдем много внимателни, защото тогава нашият пазар ще се влияе от големите кризи, защото когато големите пазари започнат да падат, всички започват там да разпродават. Ами те когато са инвестирали при нас, ще разпродават и тук.

Български дружества знаем също, че искаха да инвестират и на чужди борси, тоест български дружества, които са листвани вече на българската фондова борса. Те с този ли проспект могат да отидат?

Да това е новото положителна в законодателството, въпреки че има определен срок, в който този проспект е валиден – той е шест месеца. Български компании, които имат потвърден проспект от българската комисия за финансов надзор могат с този проспект да кандидатстват за листване на чуждестранни борси.

Нови индекси планирате ли?

Планираме два нови индекса. Единият е базиран на дружествата със специална инвестиционна цел, които се занимават с управление на недвижими имоти. Няма да се спирам на бума в този сектор на икономиката ние решихме да направим този индекс, който да отрази движението на този пазар, тъй като моето дълбоко убеждение е, че до 7-8 години тези дружества със специална инвестиционна цел ще акумулират в себе си 90 процента от пазара на недвижимите имоти и ние решихме, че е дошло времето да пуснем такъв индекс. Другият индекс, който планираме да направим, все още не сме му намерили име, в момента колегите работят, той ще бъде базиран на инвестиции в една и съща твърда сума. Това ще помогне повече на финансовите анализатори да правят своите прогнози и анализи и съветите, които дават на своите клиенти за вземането на най-правилните инвестиционни решения. Смятаме да ги представим през септември, когато правим редовната актуализация на другите индекси.