Грудев: Подпомагането на тютюнопроизводителите е несправедливо
Грудев: Подпомагането на тютюнопроизводителите е несправедливо / снимка: БГНЕС
Грудев: Подпомагането на тютюнопроизводителите е несправедливо
74617
Грудев: Подпомагането на тютюнопроизводителите е несправедливо
  • Грудев: Подпомагането на тютюнопроизводителите е несправедливо

Има драстични примери за несправедливост при получаването на субсидии от тютюнопроизводители, заяви пред журналисти в Пловдив служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев. Той даде пример с огромните субсидии за юридически лица по схемите за референтния период 2007 -2009, които вече не извършват дейност. Според министъра липсва идеята за базова справедливост и се отнема финансов ресурс от малките производители, които и в момента работят.

Земеделският министър инициира от следващата седмица дискусии с тютюнопроизводителите от браншовите организации. „Искам още следващата седмица да седнем с асоциациите, да прегледаме ситуацията а тютюнопроизводството в страната и да изградим базите на националното подпомагане за следващата година според обективен анализ и в зависимост от отделните видове тютюн", каза Грудев.

Министър Грудев приветства участниците в Международния форум на ориенталските тютюни в Пловдив, които са от България, Гърция, Сърбия, Турция, Македония, Киргизстан и Оман.

В страната ни за 60 години са утвърдени 160 сорта тютюн, като 83 на сто от тях са ориенталски. Тютюнът в България се отглежда на площ от 250 хиляди декара в над 100 общини.