Глобиха сдружения на хлебопроизводители за забранени споразумения
Глобиха сдружения на хлебопроизводители за забранени споразумения / netinfo

Комисията за защита на конкуренцията санкционира три сдружения на хлебопроизводители и сладкари за забранени споразумения. Общо 35 хиляди лева е глобата, която фирмите трябва да платят.

Контролният орган е наложил санкция от 15000 лв. на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. С по 10000 лв. ще бъдат глобени Сдружение „Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите” от Бургас и Асоциация на хлебопроизводителите и сладкарите „Хляб за България ” от София.

Проучване на Комисията за защита на конкуренцията показва, че сдруженията играят активна роля при формирането на ценовите очаквания и прогнози на пазара на производство на хляб в страната. Анализът на антимонополния орган се сочи още, че сдруженията са създали и прилагали механизъм за антиконкурентно сътрудничество между своите членове. Регулярно са изготвяли справка за цените на хляба и брашното за определени периоди по региони и събраната информация е разпространявана с конкретни указания за планирано увеличение на цената на хляба.

В последните две седмици антимонополистите за трети път глобяват различни производители и търговци за картелни споразумения. На 16 юли контролният орган глоби с 2,4 млн. лв. 14 застрахователи за съгласуване на тарифи по застраховката „Гражданска отговорност”. На 21 юли производители на яйца и пилешко месо бяха наказани с 293 хиляди лева за забранени споразумения.