/ ThinkStock/Getty Images
Германска правителствена комисия обяви днес исторически план, според който страната ще спре да използва въглища за производството на електроенергия до края на 2038 г., предаде ДПА. Комисията за въглищата постигна споразумение, включващо както крайна дата за постепенното изключване на електроцентралите на въглища, така и компенсационна помощ от милиарди евро за енергийните компании и засегнатите провинции.
 
Планът на комисията обаче е само препоръчителен, а прилагането на предложенията е в правомощията на правителствата на отделните провинции и федералната власт в Берлин.
 

въглища
ThinkStock/Getty Images


Германия иска да спре използването на въглища, за да изпълни екологичните си цели. Страната, която е четвъртата по големина икономика в света и има силно развита промишленост, планира също така до 2022 г. постепенно да се откаже и от ядрената енергия.
 
Германия спира да използва въглища до 2038 г.

Днешното решение бележи исторически ден за Германия, заяви председателят на комисията Ронал Пофала. Планът бе посрещнат с ентусиазъм от енергийните компании и скептицизъм от природозащитнически организации.
 
Според "Грийнпийс" е неприемливо отказът от въглищата да се случи чак през 2038 г., заяви Мартин Кайзер, ръководителят на организацията в Германия. Той все пак приветства факта, че страната се събужда "след години на кома в екологичната политика".
 

ThinkStock/Getty Images


Представители на енергийния сектор приветстваха сигурността, която се осигурява за компаниите според плана на комисията. Договорката означава, че "никой служител няма да се окаже на дръвника", посочи Михаел Василиадис, ръководител на минодобивната компания ИГе Бе Це Е (IG BCE).
 
В централните части на Германия все още работата на хиляди хора зависи от въглищата. През 2017 г. страната е произвела 37% от електричеството си от въглища, според статистическата служба.
 

ThinkStock/Getty Images


Преговорите в комисия постигнаха напредък по редица ключови въпроси. Въгледобивните региони като провинциите Северен Рейн - Вестфалия, Бранденбург, Саксония и Саккония - Анхалт искаха да бъдат поети обвързващи ангажименти за финансова подкрепа, за да се справят с необходимите структурни промени на фона на предстоящото закриване на миннодобивната промишленост през идните години.

Междувременно нова анкета показа вчера, че по-голяма част от населението одобрява бърз отказ от изкопаемите горива. Сред запитаните 1258 души 73% подкрепят възможно най-бързия отказ от въглищата, сочи анкетата за телевизия Цет Де Еф. За 18% скоростното спиране на добива на енергия от въглища е по-малко важен, докато 7% посочват, че той няма значение.
БТА