Газовите преговори между ЕС, Русия и Украйна продължават през април
Газовите преговори между ЕС, Русия и Украйна продължават през април / снимка: БГНЕС, архив

Газовите преговори между Европейския съюз, Русия и Украйна ще продължат през април, съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак след днешната тристранна среща в Брюксел. Ройтерс цитира Новак, че руското правителство ще обсъди намаляване с от 30 до 100 долара за хиляда кубически метра на цената на газовите доставки за Украйна за второто тримесечие и че от 1 април ще бъде задействана клауза "вземаш или плащаш".

Украинският министър на енергетиката Володимир Демчишин съобщи пред журналисти, че на днешната среща не са подписани никакви документи. Следващата тристранна среща ще се състои на 13 и 14 април в Берлин, добави Демчишин, цитиран от ТАСС.

Украйна ще продължи да предплаща руския газ в зависимост от необходимите обеми и е против включване на клаузата "вземаш или плащаш" за летния пакет, посочи украинският министър. Той каза, че Украйна разчита на цена на газа от 250 долара за 1000 кубически метра за летните доставки. По-рано Новак уточни, че цената на газа за първото тримесечие без отстъпка е 348 долара за 1000 куб. метра.

Източник: БТА