Европейската сметна палата ще прави проверка на финансирането на пътища по европроекти, включително и в България.
 
Ще се инспектира как напредва строежът на основната пътна мрежа в евросъюза, състоянието й и дали се спазват сроковете. Одиторите  ще трябва да установят дали отпуснатите средства осигуряват по-добра свързаност за гражданите.
 
Досега проверката е установила, че държавите от Централна и Източна Европа нямат добри връзки нито със западната част на континента, нито са свързани помежду си.
 
"Одитът на Европейската сметната палата относно изграждането на автомагистралите в България с европейски средства е регулярен, планов, не е по сигнал, извършва се в няколко страни членки на Европейския съюз". Това заяви в Ловеч зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
 
Кога ще е готова цялата магистрала „Хемус“?

По думите на Нанков одитът не е на конкретните обекти, а по отношение сложността на изпълнението, в това дали са спазени сроковете за изграждането на автомагистрали и транспортна достъпност по деветте паневропейските транспортни коридора.

БГНЕС, архив

"Говорим за "Тракия" - 150 км, изградени с европейски средства от правителството на Борисов 1 и 2, за "Марица" и "Струма". "Хемус" не е в паневропейски транспортен коридор, но ние имаме ангажимент и ще я построим. Темата за магистралите в устата на БСП звучи не просто неоснователно и смешно", каза още Нанков.
 
Премиерът Борисов: С построяването на "Хемус" БВП ще се вдигне с поне 10-20%

Нанков посочи още, че това е регулярен одит, с който се проверява не само конкретната страна членка, а и самата дейност на Европейската комисия - по отношение на ангажиментите, сроковете, които са заложени за изграждане на паневропейските транспортни коридори, "които ние не просто спазваме, в голямата степен и преизпълняваме като страна членка".
 
Одитът ще трае до 2020 г., посочи заместник-министърът.
БГНЕС