Евроексперти ще ни помагат за проекти в пътната инфраструктура и ВиК-сектора
Евроексперти ще ни помагат за проекти в пътната инфраструктура и ВиК-сектора / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Евроексперти ще ни помагат за проекти в пътната инфраструктура и ВиК-сектора
49007
Евроексперти ще ни помагат за проекти в пътната инфраструктура и ВиК-сектора
  • Евроексперти ще ни помагат за проекти в пътната инфраструктура и ВиК-сектора

През 2012 г. България ще може да разчита на помощта на експерти от Световната банка и Европейската инвестиционна банка, които ще помагат за подготовката и изпълнението на сложни проекти в областта на пътната инфраструктурата и ВиК сектора. Това съобщи министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Техническата помощ, която ще бъде оказана от експертите, включително и за подготовката за следващия програмен период след 2014 г., ще се плаща с пари от оперативните програми.

Следващата седмица се очаква да бъде подписано официално споразумението със Световната банка и Европейската инвестиционна банка, съобщи министър Дончев. Все още не е ясно какво ще получават експертите за техническата помощ, която ни оказват, но тя ще се покрива от оперативните програми. Засега се планира тази помощ да се ползва първоначално за 7 проекта.

"Очакваме да ползваме съдействието на ЕИБ за техническа помощ, свързана с подготовката на ОП "Транспорт" за следващия програмен период, очакваме да ползваме експертизата на ЕИБ при разработването на схеми за публично-частно партньорство в транспортния сектор, очакваме и допълнителна помощ от Световната банка за реформа във ВиК-сектора", обясни министърът по управление на евросредствата.

През тази година трябва да стартира и работата на мобилна група от 10 експерти, които ще консултират общините, но не на ниво подготовка на проектите, а най-вече при процедурите, свързани с избор на изпълнител, съобщи още министър Дончев. Както заяви преди Нова година пред Дарик и днес министърът посочи, че през 2012 година страната ни ще гони нива от 38-40 процента изплатени средства от ЕС.

До няколко седмици ще бъде избран модел, по който да бъде структурирано управлението на европейските фондове за следващия програмен период. Очаква се да се наложи компромисен модел, като най-вероятно броят на сегашните седем оперативни програми ще бъде намален. Със сигурност обаче ще отпадне структурата на междинните звена по програмите.

"Анализът показва, че междинните звена в този им вид не носят добавена стойност, а само удължават пътя на парите", обясни министър Дончев. Той уточни, че премахването на статута "междинно звено" не означавало, че съответното ведомство няма да бъде въвлечено и няма пряко да осъществява проекти. Напротив - идеята била те да бъдат включени като бенефициенти и да отговарят за подготовката и изпълнението на проектите в съответната сфера.

По думите на Дончев предимно процедурните грешки в европроектите в България са под 1 процент, при среден процент за Европа около 6-7 на сто. Дончев обаче отбеляза, че около изборите миналата година е имало не вълна, а направо цунами от сигнали за нередности по редица европроекти, чиято проверка отнемала време, бавела придвижването им и плащанията по тях.