Eксперти съветват управляващите да се откажат от отмяна на пенсионната реформа
Eксперти съветват управляващите да се откажат от отмяна на пенсионната реформа / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Заявената готовност от страна на управляващите да отменят пенсионната реформа е опасна и те трябва да се откажат от това намерение. Това мнение изрази в предаването „Кой говори" по Дарик Иван Нейков от Балканския институт за социална политика.

Внесеният проект в парламента предвижда замразяване неясно докога на възрастта и стажа за пенсия и се дава нова опция за ранно пенсиониране, тоест на човек, на когото не стигат до 24 месеца възраст или стаж за пенсия, да може да го направи, но с намалена пенсия, поясни той.

„Това е класически пример как нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено", коментира експертът, който бе социален министър в правителството на Иван Костов. Според него ако се спре пенсионната реформа, се стига до риск дали изобщо хората ще получават пенсии в следващите десет-петнадесет години.

Иван Нейков твърди, че направените разчети към законопроекта нямат нищо общо с реалността. Там е записано, че от новата възможност за ранно пенсиониране ще се възползват 4000-5000 души на година и натоварването за системата щяло да бъде в рамките на 10-15 млн. лв. Нейков допълни, че във връзка със законопроекта са поискани и разчети на НОИ, които се разминават с пет до осем пъти от посочените към проекта. Очакванията на осигурителния институт са, че през първата година ще се възползват 30 000 души и всяка година между 40 и 100 млн. лева ще изтичат от бюджета на НОИ в резултат на това ранно пенсиониране.

По отношение на довода, че състоянието на пенсионната система няма да се промени кой знае колко вследствие на спирането на реформата, заявен от управляващите, Георги Ангелов от института Отворено общество припомни, че когато е приемана промяната и са правени разчети за следващите десет години, ефектът се е оценявал на 6 млрд. лв, а като се отмени реформата, тези пари трябва да се вземат от някъде другаде. „Откъде ще паднат тези шест милиарда, при положение че дефицитът е раздут до край? Това е политика „след нас и потоп", смята икономистът.

Калоян Стайков от Института за пазарна икономика изтъкна, че състоянието на системата и в момента е влошено, има огромен дефицит, а над половината от парите за пенсии се плащат от бюджета, а не от осигуровки.

Георги Ангелов подчерта, че таванът на пенсиите трябва да отпадне.

Според него и Иван Нейков проблемът опира до създаването на работни места. Хората искат да се пенсионират преди да стигнат до необходимата възраст не защото не им се работи, а понеже нямат работа, казват те. Вместо да решим проблема със заетостта чрез реформи на пазара на труда и привличане на инвестиции, се борим като пенсионираме хората, които нямат работа, обясни Георги Ангелов. Влизаме в сезона на временната заетост с над 11 на сто официална безработица, изтъкна Иван Нейков. По думите му трябва да се очаква зимата тя да достигне поне 13-14 на сто.

Целия разговор можете да чуете в radio.dariknews.bg