Еколози: Площадката на АЕЦ „Белене” крие сериозен сеизмичен риск
Еколози: Площадката на АЕЦ „Белене” крие сериозен сеизмичен риск / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

ЕК не би нотифицирала проект, за който има и най-малко съмнения. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по повод протеста на привържениците на Коалиция АЕЦ „БелеНЕ”. Близо десет представители на коалицията протестираха пред Министерство на икономиката и енергетиката срещу строителството на втора атомна централа на площадката до Белене. Според тях строителството на централата крие сериозен риск от сеизмична гледна точка.

Близо десет представители на коалиция АЕЦ „БелеНЕ” протестираха пред Министерство на икономиката и енергетиката срещу строителството на втора атомна централа на площадката до Белене. Според тях строителството на централата крие сериозен риск от сеизмична гледна точка.

Заключенията на експертите за сеизмичния риск на площадката на „Белене” претърпяват през годините странни промени. Това каза Петко Ковачев, изпълнителен директор на Института за зелена политика. Целта е до се получи неглижиране и игнориране на сеизмичния риск при площадката на АЕЦ „Белене”, каза Ковачев. Той допълни още през 80-те години на ХХ век тогавашните съветски специалисти след щателни проучвания са препоръчали на България да се откаже от избраната площадка заради високия сеизмичен риск. Подобни заключения дава и докладът на БАН от 1990 година. Ковачев беше категоричен още, че „Белене” се намира върху разлом, образуван върху река Дунав, за който никой не говори. Той допълни, че се игнорира въпросът за епицентъра на сеизмичната активност във Вранча, рисковете от потенциални земетресения и още много други проблеми.

„Площадката на „Белене” е построена върху беленското блато и тази възглавница е допълнителен опит нестабилната основа да бъде осигурена”, каза Ковачев.

Участниците в протеста бяха облечени в неопренови костюми със знак радиоактивно, носеха противогази и раздаваха брошури на минувачите. Еколозите припомниха, че само преди месец в Белене е било усетено земетресение със сила 2,5 по Рихтер.