ЕК определи квотите за емисии от въглероден диоксид
ЕК определи квотите за емисии от въглероден диоксид / снимка: Sofia Photo Agency

Европейската комисия намали с над 37% квотата на България в общата европейска схема за разпределение и търговия с емисии парникови газове. Годишната квота за страната ни през периода 2008-2012 година е 42,3 милиона тона въглероден двуокис. Това ще ощети българския бизнес, коментира решението министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Редуцирането на квотата за България и други европейски държави се налага, за да се постигнат целите, поставени от Протокола от Киото, обясни в Брюксел еврокомисарят по околната среда Ставрос Димас. Ограничаването на емисиите, които страната ни трябва да произвежда за периода 2008-2012 г., ще окаже сериозно негативно въздействие върху развитието на бизнеса, се казва в специално становище на министър Джевдет Чакъров.

По думите му след обсъждане от правителството, ще бъдат предприети всички възможни действия за постигане на справедливо за България решение, включително и чрез съдебна процедура срещу взетото решение.

Еврокомисията определи днес и квотите за емисии от въглероден диоксид на Румъния, които възлизат на 75,9 милиона тона годишно за периода 2008-2012 г.