ЕК може да предложи по-големи парникови квоти за България след 2013 г.
ЕК може да предложи по-големи парникови квоти за България след 2013 г. / netinfo

Европейската комисия може да предложи увеличение до 20 на сто на квотите на България и Румъния за въглероден двуокис след 2013 година, за да могат да развиват по-интензивно своите икономики и така по-успешно да наваксат изоставането в сравнение с другите страни от ЕС. Това съобщи БТА, позовавайки се на европейски източници. Днес Европейската комисия ще представи плана си за борба с парниковите емисии в Европейския съюз, което може да струва много скъпо на предприятията, но и на потребителите, предаде Франс прес.

Евентуално увеличение на квотите за България и Румъния в рамките на плана, няма никаква връзка с определените вече квоти емисии на двете страни за периода 2007-2013 г., уточняват агенциите.

В края на миналата година Брюксел намали драстично с около 40% квотите парникови газове, които страната ни има право да емитира до 2013 г. Това ще доведе до сътресения в енергоемките промишлени производства и ще рефлектира върху икономическия растеж на страната.

Орязването на квотите е причина София да заведе дело срещу Еврокомисията в Съда на Европейските общности в Люксембург. Планът, които Европейската комисия ще предложи днес, се състои от пет проектозакона и един документ за държавните помощи. В него са посочени действия, които трябва да се приложат във всяка от 27-те страни членки, за да се изпълни ангажиментът за намаляване на емисиите с парников ефект с 20 процента до 2020 г., а потреблението на енергия от възобновяеми източници да се увеличи до 20 на сто.

Мерките обаче срещат съпротива, тъй като тежката промишленост, която е основен обект на плана, заплашва да измести производството си на други континенти. Европейските компании са поставени в неравностойно положение спрямо американските конкуренти, тъй като САЩ не е страна по Протокола от Киото, който регламентира постепенно намаляване на парниковите газове в атмосферата.