ЕК иска намаляване с 20% на вредните газове до 2020 г.
ЕК иска намаляване с 20% на вредните газове до 2020 г. / netinfo

Европейската комисия представи днес енергийно-екологичен пакет. Инициативата й веднага бе сравнена с обявяване на екологична революция, но същевременно предизвика твърде противоречиви мнения в Европейския съюз, предаде БТА.

Вижданията на Европейската комисия за развитие на европейската енергетика през следващите години наред с целенасочените усилия за борба с климатичните промени бяха представени първо в Европейския парламент от председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу.

След това последва ново представяне в Европейската комисия, като в него освен Барозу участваха и комисарите Нели Крус, Андрис Пиебалгс и Ставрос Димас. Те отговарят съответно за конкуренцията, енергетиката и опазването на околната среда.

Председателят на Европейската комисия потвърди станалите предварително известни основни положения в пакета. Комисията предлага до 2020 г. да бъдат намалени с 20 на сто изхвърляните в атмосферата вредни газове в съюза, 20 на сто да достигне делът на получаваната от възобновяеми източници на енергия. Същевременно биогоривата трябва да достигнат 10 на сто от общото потребявано количество горива в Европейския съюз.

"Днес отправяме призив към всички в света - присъединете се към нас в борбата срещу промяната в климата", изтъкна Барозу. Той имаше предвид най-вече другите големи индустриални производители като САЩ, Китай, Индия, Япония, Бразилия.

Енергийно-екологичният пакет породи остри критики от представители на индустрията в Европейския съюз. Според тях постигането на тези цели е свързано с много големи бъдещи разходи. Те предсказаха също вълна от фалити на предприятия, които не успеят да се пригодят към новите енергийни изисквания, съчетани с много по-стриктно опазване на околната среда. Остри критики, но с обратен знак, изказаха и

природозащитници. Голямата международна организация Световен фонд за дивата природа (WWF) веднага публикува декларация, в която се критикува Европейската комисия, че не предлага достатъчни мерки в защита на природата пред лицето на настъпващите климатични промени в света.

България приветства пакета "енергетика - климат" на Европейската комисия, заяви българското представителство към Европейския съюз.

Представителството оценява като правилна преценката на Европейската комисия при определянето на индивидуалните ангажименти в пакета във връзка с измененията на климата България да получи максимума от 20 на сто над референтните емисии за 2005 година.

Същевременно представителството определи като предизвикателство пълната хармонизация на схемата за търговия с емисии на европейска равнище и отпадането на националните планове за разпределение на квотите вредни емисии след 2013 г.,

което ще създаде за българските предприятия еднакви условия като за всички предприятия в Европейския съюз, търгуващи в схемата.

Заедно с това представителството потвърждава позицията на България, че за страната ни референтната година трябва да е не 2005, а 2007, тъй като от тази година са първите верифицирани български предприятия, които ще могат да участват в търговията с емисии.

Наред с това представителството отбелязва, че посочената за България цел от 16 на сто, получавана от възобновяеми източници енергия до 2020 г., ще изисква значителни усилия. Трудностите пред постигането й ще са свързани с проблеми като изчерпващ се воден ресурс, незначителен ветрови потенциал.

Освен това цените на електроенергията в България, които сега са едни от най-ниските в Европейския съюз, могат да бъдат повишени заради мащабни инвестиционни проекти за рехабилитация на централите и съобразено много повече с екологията производство.

Изпълнението на целта от 16 на сто енергия от възобновляеми източници ще предизвика допълнителен ценови натиск и ще създаде препятствия пред снабдяването на българските потребители с електроенергия на разумни цени, посочва представителството ни към Европейския съюз.

Предложеният днес енергийно-екологичен пакет от Европейската комисия ще стане задължителен за изпълнение, ако бъде одобрен от Европейския парламент и от Съвета на Европейския съюз.