ЕК даде положително мнение за АЕЦ „Белене”
ЕК даде положително мнение за АЕЦ „Белене” / netinfo


Европейската комисия даде благоприятно становище за изграждането на нова атомна електроцентрала на площадката в Белене, като се позова на изискванията на членове 41-44 отДоговора за Евратом. Това съобщи правителствената информационна служба.

Характеристиките на проекта съответстват на целите на договора за Евратом, се посочва в мотивите на комисията. Взети са под внимание залегналите в проекта разнообразни системи за пасивна безопасност, както и предвидената подобрена защита срещу външни опасности като земетресения и самолетни катастрофи.

Положителното становище на Европейската комисия за „Белене” ще ускори процедурите по него, коментира заместник-министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева. До края на годината ще бъде подписан договорът със строителя „Атомстройекспорт”, а в началото на следващата година се очакват и договори за финансиране.

Строежът на новата АЕЦ се планира да започне през 2008 г., като реакторите трябва да заработят през 2012-2013 г. Инвестицията възлиза на около 4 млрд. евро.