Държавата трябва да улесни процедурите за развиване на бизнес, смята Плевнелиев
Държавата трябва да улесни процедурите за развиване на бизнес, смята Плевнелиев / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Държавата трябва да улесни процедурите за развиване на бизнес, смята Плевнелиев
59803
Държавата трябва да улесни процедурите за развиване на бизнес, смята Плевнелиев
  • Държавата трябва да улесни процедурите за развиване на бизнес, смята Плевнелиев

Държавата трябва да улесни процедурите за развиване на бизнес. Това коментира президентът Росен Плевнелиев, който присъства на Осмия национален иновационен форум на тема „Иновации и конкурентоспособност".

„Да паднат визите. Ама какви 4 млн. лв., какви 50 работни места", попита президентът, визирайки промените в закона за насърчаване на инвестициите, касаещи получаване на право на постоянно пребиваване в страната от чужди инвеститори, на които изменения той наложи вето.

Плевнелиев попита, защо след като в Германия изискването е за 500 000 лева, в България се залагат 4 млн. лв. „Какъв беше този закон, който мина през парламента, на който трябваше аз да налагам вето в последния момент", попита Плевнелиев. Той призова бизнесът и правителството да седнат и да решат какъв ще бъде прагът, който да мотивира инвеститорите да идват в България, като той трябва да бъде регионално балансиран.

„Ако ще подкрепяме както Германия с 500 000 лева и 5 създадени работни места, в София - да, но във Враца, Монтана - не. Там бариерата трябва да падне още по-ниско. Всяко работно място ни е важно. В сферата на иновациите всяка идея ни е важна. Не за работно място и не за пари, за идеята да дойдат в България, хората трябва да получат някаква форма на преференция", каза Плевнелиев.

Държавният глава апелира към правителството и посочи, че има възможност в следващите две седмици да се обмисля още веднъж внимателно и да се направят едни добри решения, защото има огромен потенциал и той не може да бъде изгубен в работата на парче в някои институции. „Нека да ви гарантирам, че всеки мой ден е изпълнен и с темата иновации, икономическо развитие като основа на всяко едно друго развитие на нацията", каза още той.

Плевнелиев припомни своя прогноза от преди две години, че от София с метрото ще се ходи на ски, а по думите му вчера кметът на София го е обявила. „Горд и щастлив съм, защото София наистина разработва своя потенциал - метрото ще стигне до лифтената станция и всички тези ИТ-специалисти, които обичат да играят голф, които обичат да са креативни, които точно в средата на деня понякога реализират идеите си, като карат ски, еми, София ще бъде едно прекрасно място", коментира още президентът.