Дубай ще е родина на първата меняща формата си сграда в света
Дубай ще е родина на първата меняща формата си сграда в света / снимка: www.dynamicarchitecture.net
Амбициозни планове за строителство на първата сграда в движение в света, която ще се намира в Дубай, бяха разкрити от архитекта Дейвид Фишер. Строителството на високия 420 метра небостъргач трябва да завърши през 2010 година. Сградата ще има 80 етажа. Апартаментите ще обхващат площ от 124 кв. м (1334 кв. фута) и ще има и „вили” с площ от 1200 кв. м (12 916 кв. фута). Стопаните ще могат да паркират колите си вътре в жилищата, тъй като ще има специално място за това.  Цената ще е около 3000 долара на кв. фут. Така цените на жилищата ще варират между 4 млн. долара и 40 млн. долара, пише Си Ен Ен.

Дейвид Фишер също така обяви, че дизайнът на следващата „динамична кула”, която се планира да бъде построена в Москва, е в напреднала фаза. Кулата ще се намира в Moscow City – нов престижен квартал на руската столица. Тя ще се издига на 400 м височина и ще има 70 етажа.

Нашето намерение е да построим третия такъв небостъргач в Ню Йорк, заяви Фишер. Такива кули могат да бъдат построени и по света, следвайки проявения интерес към тях в Канада, Германия, Италия, Корея и Швейцария от страна на предприемачи, правителства и представители на обществото, обясни архитектът.

Dynamic Tower предлага необятни възможности при дизайна, като всеки етаж се движи независимо от другите и така се създава сграда, която мени своята форма.

Dynamic Tower е екологична, като това е първата сграда, която сама произвежда електричество за задоволяване на енергийните нужди вътре в нея и сградите около нея, тъй като е снабдена с вятърни турбини, които се намират между етажите. Кулата в Дубай ще има 79 такива турбини, което я превръща в истинска централа за зелена енергия.