Дянков се хвали, че оставя фискалния резерв в по-добро състояние от заварeното
Дянков се хвали, че оставя фискалния резерв в по-добро състояние от заварeното / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Дянков се хвали, че оставя фискалния резерв в по-добро състояние от заварeното
62427
Дянков се хвали, че оставя фискалния резерв в по-добро състояние от заварeното
  • Дянков се хвали, че оставя фискалния резерв в по-добро състояние от заварeното

Олигарси се опитват да „бутнат" валутния борд. За това предупреди вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков. По думите му това е начинът, по който те ще могат да избегнат огромните си плащания към банките под формата на заеми. Дянков се похвали, че оставя хазната в по-добро състояние, отколкото я е заварил.

Въпреки че към края на януари резервът е 4,1 млрд. лева, а през юли 2009 г. е бил 7,7 млрд. лева, Симеон Дянков смята, че оставя хазната в по-добро състояние.

„Към днешна дата нетно бюджетът на държавата е в по-добро състояние отколкото ние го заварихме. Защото ние заварихме брутно фискален резерв от 7,7 млрд. лв. и задължения от 4,3 млрд. Ако извадите едното от другото, ще видите, че към днешна дата фискалният резерв е по-голям, отколкото към юли 2009-а и то при положение че четирите години бяха най-трудните в европейската икономическа история от доста десетилетия насам", каза Дянков.

През целия мандат водеща е била финансовата дисциплина, заяви Дянков, и предупреди, че в момента има място за нови политики, но не бива това да се прави чрез нов дълг. И още едно предупреждение - олигарси се опитват да „бутнат" борда. „Тези хора, които имат стотици милиони задължения, които са ги взели от банките с течение на времето - за тях е много изгодно да падне валутният борд, защото им изчезват всичките задължения. През 1996-1997 година в различна кризисна ситуация, разбира се, в банковия сектор, точно това стана. Някои от тези бизнесмени олигарси бяха взели стотици милиони заеми, паднаха част от банките и съответно те останаха без кредити и станаха милионери по този начин", каза финансист номер едно в оставка.

Все пак Дянков определи като „малка" вероятността това да се случи.