Дянков: Предлагаме затягане на контрола при поемане на ангажименти за разходи
Дянков: Предлагаме затягане на контрола при поемане на ангажименти за разходи / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дянков: Предлагаме затягане на контрола при поемане на ангажименти за разходи
34579
Дянков: Предлагаме затягане на контрола при поемане на ангажименти за разходи
Представянето на бюджет 2011 от Симеон Дянков в НС при първото четене на законопроекта
  • Дянков: Предлагаме затягане на контрола при поемане на ангажименти за разходи
  • Представянето на бюджет 2011 от Симеон Дянков в НС при първото четене на законопроекта

Увеличаването на осигурителната вноска с 1,8 процента от догодина бе представено от вицепремиера Симеон Дянков в доклада за бюджет 2011, въпреки че официално не е залегнало в проекта на документа за първо четене. Повишаването на осигурителната тежест бе решено, след като проектобюджетът вече бе внесен в парламента за обсъждане и се очаква да бъде записано в текстовете му между първо и второ четене. Вчера то бе прието официално от депутатите при гласуването на бюджета на държавното обществено осигуряване.

Финансовият министър очерта реформите в пенсионната и здравната система като ключови приоритети за мандата на кабинета, както и запазването на фискалната стабилност.

“Бюджетът за 2011 година следва средносрочната фискална рамка за мандата на нашето правителство, което включва: първо, стабилност на валутния борд; второ, ниски данъци за бизнеса и домакинствата - от 1 януари догодина те ще са най-ниските в ЕС ;  трето, ориентиране на публичните разходи към стимулиране на растежа; четвърто, осъществяване на пенсионна, здравна и административна реформи; пето, запазване на размера на пенсиите и на заплатите в публичния сектор“, каза Дянков.

Той допълни, че решението за увеличаване на осигурителните вноски за фонд “Пенсии” с 1,8 на сто е част от взаимосвързаните мерки за провеждане на пенсионната реформа. Тези мерки бяха обсъдени, съгласувани и приети заедно със социалните партньори, припомни вицепремиерът.

По думите му в социалния сектор са предвидени разходи в размер на 12,6 на сто от БВП. Осигурени са средства за провеждане на политиката по намаляване на безработицата, съхраняване и поддържане на работната сила.

“Предлагаме засилване на контрола при поемането на ангажименти за разходи. Министерският съвет ще може да определя и актуализира лимити на държавните органи, министерствата и ведомствата за сключване на договори“, каза Симеон Дянков.

В бюджет 2011 са заложени приходи от 25,84 млрд. лева и разходи от 27,8 млрд. лева. Очакваният дефицит е около 2,5 на сто от брутния вътрешен продукт. Очаква се той да бъде 77 млрд. лева, което с 3,6 на сто повече от 2010 г.

Представянето на бюджет 2011 от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков в парламента при първото четене на законопроекта можете да чуете в прикачения файл