До шест години затвор заплашват организатори на незаконни хазартни игри
До шест години затвор заплашват организатори на незаконни хазартни игри / снимка: morguefile.com
До шест години затвор заплашват организатори на незаконни хазартни игри
43699
До шест години затвор заплашват организатори на незаконни хазартни игри
  • До шест години затвор заплашват организатори на незаконни хазартни игри

До шест години затвор и глоба от 1000 до 10 000 лева ще се налага на всеки, който незаконно организира хазартни игри. Това стана след като парламентът одобри окончателно промените в Наказателния кодекс.

На практика депутатите смекчиха първоначалните идея. На първо четене беше прието санкцията при организиране на хазартни игри да е затвор от 1 до 6 години и глоба от 20 000 до 50 000 лева. При повторно нарушение ще се налага затвор до 3 години и глоба от 500 до 5000 лева.

Депутатите решиха още да се налага лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 1000 до 10 000 лв. за всеки, който по насилствен начин или измама влияе на развитието или резултата от спортно състезание. Наказанието за лице което обещае, предложи или даде облага, за да повлияе на развитието или резултата от спортно състезание, ще е глоба от 5000 лева до 15 000 лв. и затвор от една и шест години. Същата санкция ще е и за този, който поиска или приеме подкупа. На този етап промените в НК няма да повлияят единствено на онлайн залаганията, защото се налага промяна в закона за хазарта, който е изпратен за нотификация до Европейската комисия.

„По всички данни на службите - компетентните органи и Държавната комисия по хазарта, в момента в България и в световен мащаб се въртят милиони левове, евро и долари в нелегалния хазарт. Ние обаче глобяваме дееца по току-що приетия текст от 1000 до 10 000 лв. Те ще приемат тази глоба с усмивка, ще си я платят и на другия ден ще продължат с друго подставено лице, за да няма хипотеза за повторимост”, коментира Огнян Стоичков.

Той обясни, че за да сработи Наказателният кодекс за черното тото, законът за хазарта трябва да каже коя онлайн хазартна дейност е разрешена и коя - не. Към момента законът за хазарта не се произнася.

„Ако говорим само за онлайн залаганията, действително има гратисен период, но за всички останали залагания, които са по букмейкърски пунктове и залаганията се извършват без компютърни средства, за тях няма гратисен период и чл.327 от НК ще сработи след публикуване на закона в Държавен вестник", коментира още депутатът. Той изрази надежда разпоредбите да изпълнят своята превантивна функция и по думите му „да се стреснат хората в спорта и да прекратят порочните действия”, за да не се засягат обществени интереси и да се прояви уважение към феновете, които си плащат 10 лв., за да гледат честна игра с феърплей, а не предварително манипулирани резултати в някое кафене.

Комисията по хазарта обаче реагира остро на приетите на второ четене текстове в Наказателния кодекс. От комисията посочват, че промените не отразяват отправените от нея препоръки.

„В процеса на подготовката на проектозакона не е искано становището както на комисията, така и на Министерството на финансите. Голяма част от приетите промени, включително и промяната в Закона за хазарта, противоречат на позицията на комисията”, допълват от контролния орган.