До 50 лв. коледна добавка могат да получат хората с най-ниски пенсии
До 50 лв. коледна добавка могат да получат хората с най-ниски пенсии / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
До 50 лв. коледна добавка могат да получат хората с най-ниски пенсии
66970
До 50 лв. коледна добавка могат да получат хората с най-ниски пенсии
  • До 50 лв. коледна добавка могат да получат хората с най-ниски пенсии

Социалното министерство търси пари за коледни добавки на пенсионерите с пенсии до 200 лв., съобщи социалният министър Хасан Адемов. По думите му има два варианта за изплащане на добавките - диференцирано, според размера на пенсията или по 50 лева за всички пенсионери.

Коледна добавка до 50 лева предлага социалното министерство за около 800 000 пенсионери с пенсии до 200 лева. Дали ще има финансов ресурс, ще стане ясно в края на бюджетната година, обясни министър Адемов.

Колкото да индексацията на пенсиите по швейцарското правило в средата на следващата година, процентът на осъвременяване ще бъде определен през февруари, когато ще има статистика за инфлацията през 2013 година. Важен е принципът, според който този процент е сбор от 50 на сто от ръста на инфлацията и 50 процента от ръста на средния осигурителен доход, уточни социалният министър.

Адемов обяви, че се обсъжда възможност за предсрочно пенсиониране при недостиг на две години стаж или възраст, като размерът на пенсията се намалява с 0.4 процента.

Според експерти такава мярка ще доведе до увеличаване на дефицита в бюджета на държавното обществено осигуряване, но крайното решение ще бъде взето в Народното събрание, посочи социалният министър.

Той съобщи още, че се обмисля въвеждане на ваучери за децата над 16 години, които ходят на училище и имат право на детски добавки. Идеята е ваучерите да се използват за покупка на учебници.