ДКЕВР предлага цената на тока да се вдигне с 18%
ДКЕВР предлага цената на тока да се вдигне с 18% / снимка: БГНЕС

С 18 процента да поскъпне токът от 1 юли, предложи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Изменението се налага заради повишението на цената на горивата и инфлацията от 8,4 процента, обясни председателят на комисията Константин Шушулов. Заради различните условия, в които оперират трите електроразпределителни дружества скокът на цената за крайния потребител ще е различен, но няма да е повече от 18 на сто

Окончателното решение за повешението на цената на тока ще бъде взето най-късно до края на месеца, обясни председателят на ДКЕВР Константин Шушулов. И трите електроразпределителни дружества – ЧЕЗ, EVN и E.ON, обявиха, че заради непризнати разходи от страна на комисията в бъдеще е възможно да претърпят загуби. ЕРП-тата заедно с прозиводителите на електроенергия, заявиха, че имат възражения относно даклада на регулатора.

Относно цената на топлинната енергия ДКЕВР предложи от 1 юли тя да скочи с 14,01 процента. С това увеличение среднопретеглената цена на топлинната енрегия става 69,60 лв. на мегаватчас при 61,04 лв. за мегаватчас миналата година, обясни Константин Шушулов.

Взели сме индекс за инфлацията по данни на НСИ за 2007 година – 8,4 процента, актуална цена на природния газ за дружествата, които работят на природен газ -463,09 лв., каза Шушулов. Това е увеличение с 12 процента на цената на природния газ, допълни председателят на ДКЕВР.