Deutsche Bahn обяви тричасова стачка
Deutsche Bahn обяви тричасова стачка / снимка: БГНЕС

Водещият германски профсъюз на машинистите GDL (Ге Де Ел) обяви тричасова стачка в Deutsche Bahn (Дойче бан) с начало 8 часа местно време, предаде ДПА. Синдикатът настоява за 30-процентно увеличение на заплатите и отделен трудов договор с компанията.

Няколко часа преди началото на протеста обаче германският съд по трудовите въпроси в град Хемниц постанови, че стачки, които засягат товарните и междуградските влакове, са незаконни.

Според съда по принцип стачките не са незаконни, но, за да се намали въздействието на стачката върху жизнено необходимата за икономиката германска железопътна мрежа, GDL ще трябва да ограничи действията си до градските влакове. Профсъюзът обяви, че е учуден от това решение, посочва БТА, като се позавава на ДПА.

Deutsche Bahn от своя страна, дори преди съдебното решение, изготви извънреден план за движение и предупреди пътниците да очакват намаляване на честотата на влаковете през целия ден. Около една трета от междуградските и много от градските влакове няма да се движат днес, заяви компанията. Повечето от бързите междуградски влакове обаче и близо половината от регионалните връзки се очаква да работят, добави Дойче бан.

Най-критичен ще бъде периодът от 8 до 11 часа местно време, когато GDL обяви общонационална стачка на градските влакове и Ес-бан връзките.

Шефът на профсъюза Манфред Шел заяви, че стачката няма да продължи през почивните дни, за да може Deutsche Bahn да има достатъчно време, за да излезе с "приемливо предложение". През юли Deutsche Bahn се съгласи на 4,5-процентно увеличение на заплатите на 134 000 железопътни работници, представлявани от синдикатите Transnet („Транснет”) и GDBA (Ге Де Бе А). GDL обаче, в който членуват 80 на сто от близо 20 000 германски машинисти, отхвърли увеличението.

Над 5 милиона пътници използват услугите на Deutsche Bahn всеки ден, като по-голямата част от тях се движат с регионалните и градските влакове, посочва ДПА.