Данев: Младите хора предпочитат да са чиновници, не да работят в реалния сектор
Данев: Младите хора предпочитат да са чиновници, не да работят в реалния сектор / ThinkStock/Getty Images
Данев: Младите хора предпочитат да са чиновници, не да работят в реалния сектор
80763
Данев: Младите хора предпочитат да са чиновници, не да работят в реалния сектор
  • Данев: Младите хора предпочитат да са чиновници, не да работят в реалния сектор

Младите хора у нас предпочитат да работят като чиновници, заради по-леката работа и по-доброто заплащане в сравнение с реалния сектор - тази тенденция очерта Божидар Данев от Българската стопанска камара по време на дискусия за борбата с младежката безработица. По думите му това е една от деформациите в ценностната система на младежите в България.

Половината от професиите изчезват до няколко години

Заплащането в държавния, обществения сектор е по-високо отколкото в реалния сектор на икономиката и то значително повече. В обществения сектор средната заплата е над 900 лева, а в реалния сектор е 850 лева. Освен това в държавния сектор темповете на нарастване на възнагражденията са по-високи, каза Божидар Данев.

Калфин: Има остра нужда от хора със средно професионално образование

Заплащането е ниско, защото „имаме маргинална икономика и естествено, че не можем да разчитаме на изключително високо заплащане", отчете изпълнителният председател на БСК. „То е и продукт на нещо друго, за което никой досега не говори - голяма част от нашите компании изнасят национален доход - националната енергетика изнася електричество на по-ниски цени от това, което консумира българският бизнес", обясни Данев.

Ще се нуждаем от специалисти по роботика и интегрални схеми за квантови компютри

Има много път да извърви България, за да покрие тези структурни деформации и да може постепенно действително да се присъедини към европейската проектика и европейското пространство, обобщи той.