Чобанов: Оманският фонд е готов да участва в решаване на въпроса с КТБ
Чобанов: Оманският фонд е готов да участва в решаване на въпроса с КТБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Оманският фонд е готов, когато бъде поканен от БНБ, да участва в разговорите за решаване на въпроса с Корпоративна търговска банка (КТБ), в която е акционер. Това заяви финансовият министър в оставка Петър Чобанов пред в. "Банкер".

За да започнат реални разговори с тях, от фонда са поискали да разберат точно каква е ситуацията с капитала на КТБ, посочи Чобанов.

"Представителите на Оманския фонд казаха, че искат да защитят по някакъв начин инвестицията си. За тях е важно да са акционери в тази българска банка, защото по този начин през нея влизат в европейската банкова система", заяви Чобанов.

От фонда обяснили, че имат голяма мрежа от инвеститори, които е възможно да участват заедно с тях при решаването на проблема с КТБ. Но за да направят конкретни предложения по него, първо било необходимо да разберат колко голяма е капиталовата "дупка" и настояват да бъде направена прецизна оценка.

Министърът в оставка припомни, че се е свързал с представители на фонда, като ги уверил, че техните права ще бъдат зачетени и никой няма да ги пренебрегне, допълва „24 часа".

Относно финансите Чобанов заяви, че се намират в относително добро състояние. Бюджетът се изпълнявал нормално.

"Както казах и преди - има някои рискове по отношение на изпълнението на приходите, но има и буфери по отношение на разходите, които могат да покрият едно евентуално неизпълнение. С други думи, ситуацията в момента е управляема и служебният кабинет също ще разполага с инструменти да реагира при необходимост, тъй като в централния бюджет има известен буфер, който позволява да се посрещнат непредвидени разходи", посочи Чобанов.