Чобанов: Одобряването на проекти не зависи от политическата принадлежност на кметовете
Чобанов: Одобряването на проекти не зависи от политическата принадлежност на кметовете / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Регионалното развитие е един от основните приоритети на правителството и целта на Публичната инвестиционна програма е да започне своевременно разрешаването на проблеми, трупани с години".

Това коментира финансовият министър в отговор на писмото на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

В свое писмо от вчера Борисов изразява силно безпокойство по отношение на критериите за разпределение на 500 млн. лв. на общините по програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите", припомня БТА.

Бившият премиер покани Петър Чобанов да присъства на днешната среща в Казанлък с кметове от над 90 общини от цялата страна.

„Общините за първи път получават такъв тип национално финансиране, като одобряването на проектите не зависи от политическата принадлежност на кметовете", заявява в отговора си Чобанов.

Той посочва, че големият интерес и проектна готовност на общините за кандидатстване за ресурс от Публичната инвестиционна програма е положителен сигнал за правилния подход на правителството за разпределяне на публичния ресурс.

„Въвеждането на този механизъм стимулира активността на министерствата и местните власти и допринесе за повишаване качеството на бюджетните им предложения", отбелязва Чобанов.