Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / ThinkStock/Getty Images
Цените на петрола в сряда сутринта се повишиха с близо 3%, след което намалиха печалбите си, тъй като инвеститорите отново навлязоха на пазара след тежък спад през предходната сесия. Върнаха се опасенията за доставките и притесненията за глобална рецесия.

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент в началото на търговията поскъпнаха с 3,08 долара или 2,9 %, до 105,85 долара за барел, след като във вторник спаднаха с 9,5 %, което е най-големият дневен спад от март насам. За последно цената му се повиши с 1,63 долара, или 1,6%, до 104,40 долара за барел в 06:50 GMT.

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) достигна връх на сесията от 102,14 долара за барел - повишение с 2,64 долара или 2,7%, след като за първи път от края на април затвори под 100 долара. На фона на по-силния щатски долар за кратко се понижи до отрицателна стойност, след което възобнови ръста си и за последно поскъпна с 1,20 долара или 1,2 %, до 100,70 долара за барел.

Доларът се засили до 20-годишен връх спрямо еврото и многомесечен връх спрямо други основни конкуренти, тъй като по-високите цени на горивата и политическата несигурност подновиха опасенията за рецесия, което накара инвеститорите да се насочат към сигурната валута.

По-силните зелени банкноти обикновено оскъпяват петрола в други валути, което може да намали търсенето.

"Днешният ден е нещо като рестарт. Несъмнено има покриване на къси позиции и се появяват търсачи на изгодни сделки", каза Джон Килдъф, партньор в Again Capital LLC.

Той допълни, че все още е налице глобално напрежение, а продажбите са били прекомерни.

Междувременно бившият президент на Русия Дмитрий Медведев предупреди, че предложението за ограничаване на цената на руския нефт на около половината от сегашното ниво ще доведе до значително по-малко петрол на пазара и ще повиши цените над 300-400 долара за барел.

От друга страна, във вторник норвежкото правителство се намеси, за да сложи край на стачка в петролния сектор, която намали добива на нефт и газ, съобщиха синдикален лидер и министерството на труда, слагайки край на патова ситуация, която можеше да влоши енергийната криза в Европа.

До събота стачката щеше да намали дневния износ на газ с 1 117 000 барела нефтен еквивалент (boe), или 56% от дневния износ на газ, а 341 000 барела нефт щяха да бъдат загубени, заяви работодателското лоби на норвежката организация за нефт и газ (NOG).

Цените на въглищата в Европа и Азия достигнаха рекордни нива

Притесненията за рецесия обаче продължиха да тежат на пазарите. Според някои първоначални оценки, най-голямата икономика в света може да се е свила през трите месеца от април до юни. Това би било второ поредно тримесечие на свиване, което се счита за техническа рецесия.

През юни централните банки на държавите от Г-10 повишиха лихвените проценти повече, отколкото през който и да е месец от поне две десетилетия насам, показват изчисления на Ройтерс. С оглед на инфлацията, достигаща многогодишни върхове, темпът на затягане на политиката не се очаква да намалее през втората половина на 2022 г.

"Въпреки че суровият петрол все още е изправен пред проблема с недостига на предлагането, ключовите фактори, които доведоха до рязката разпродажба на петрола вчера, остават", заяви Леон Ли, базиран в Шанхай анализатор в CMC Markets. Той посочи затягането на политиката на световните централни банки и вероятното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ като фактори, оказващи натиск върху цените на суровините.

"Така днешното възстановяване може да се окаже краткосрочна корекция за мечия пазар (характеризира очакването за последователно понижение на цените за продължителен период от време обикновено с 20% и повече, появява се, когато икономиката е в рецесия – бел. ред.) и цените на петрола вероятно ще останат под натиск в близко бъдеще."

Възобновените опасения за блокиране заради COVID-19 в Китай също биха могли да ограничат ръста на цените на нефта.

Най-големият вносител на суров петрол в света се бори с избухванията на COVID в цялата страна с масови тестове и нови ограничения. Китай съобщава за случаи на коронавирус в градовете Шанхай, Пекин, източните провинции Анхуей и Дзянсу и северозападния град Сиан.
БГНЕС