Цените на недвижимите имоти ще се покачват
Цените на недвижимите имоти ще се покачват / netinfo

Цените на недвижимите имоти ще продължат да се покачват плавно. Това прогнозира изпълнителният директор на фирма „Аста Бридж” Антон Панкев. През миналата година над 29 процента от сделките с недвижими имоти, сключени в страната са били с участието на чужденци. Сред тях около 66 на сто са били англичани и ирландци.

Негативните информации в чуждата преса за измами с недвижими имоти у нас не са навредили на интереса на чужденците към България, допълниха експертите от „Аста Бридж”. Освен англичани и ирландци, сделки с къщи и апартаменти у нас сключват и испанци, малтийци и датчани.

Интересът на чужденците към страната ни се увеличава, каза още Панкев. Най-атрактивни са имотите, които носят по-голяма възвръщаемост на инвестицията. Надвижимостите в София са най-предпочитали, тъй като могат да се отдават под наем целогодишно. На второ място са зимните курорти, а на последно – морските, тъй като имотите там могат да се използват само няколко месеца през годината. Новата мода в инвестициите на чужденци са СПА курортите като Сандански.

Освен за втори ваканционен дом, повечето чуждестранни купувачи отдават имота си под наем и доходността е основен двигател за сделките. През 2006 г. доходността от отдаден под наем имот в София е било 4,5 – 5 на сто, докато през тази година прогнозите са за ръст до 7-10 на сто.

През тази година от „Аста Бридж” прогнозират най-голям ръст на цените и на сделките с имоти в София, като покупките ще са основно на луксозни апартаменти в комплексите от затворен тип. Там квадратен метър започва от 1200 евро и достига 1500 евро. Много малък процент от българите обаче купуват такъв имот, тъй като предпочитат да вложат тези средства в собствена къща в южните райони на града, казаха още брокерите.