България намалява едностранно такса Дунав мост
България намалява едностранно такса Дунав мост / снимка: Sofia Photo Agency
България намалява едностранно такса "Дунав мост"
32260
България намалява едностранно такса "Дунав мост"
  • България намалява едностранно такса "Дунав мост"

До края на годината българското правителство ще се опита да намали тройно таксата за преминаване на Дунав мост с лек автомобил. Въпреки промените в румънското правителство, има постигнати договорки по темата, на базата на които преговорите ще продължат. Отправено е и запитване до Европейския съюз дали е възможно страната ни да намали таксите едностранно, ако румънската страна няма такава готовност до края на годината. Това съобщи по време на посещението си в Русе финансовият министър Симеон Дянков. Вицепремиерът бе в крайдунавския град за среща с представители на малкия и средния бизнес.

До края на годината е възможно България да намали таксата за преминаване на Дунав мост за леките автомобили от 6 на едно евро и половина. Възможно е това да стане и едностранно и готовността на правителството да се откаже от милиони приходи си има икономическа обосновка, обясни Симеон Дянков:

„От една страна, се лишаваме от приходи, от друга страна, знаем какви са разчетите, от друга страна, пък разчитаме на по-голям приток на хора. Притокът не е само за туристи от румънска страна. Притокът е и за хора, които идват и използват голямата разлика между данъците, особено ДДС на българската и на румънската страна да идват и да пазаруват тук. Хубаво е за икономиката на Русе, но е хубаво и за нашата хазна".

По информация от НАП се забелязва повишаване на оборотите, а оттам и на ДДС на големите русенски търговски обекти. Въпреки че е лято и въпреки че по-високото ДДС в Румъния влезе в сила от 1 юли, по първоначални данни за август търговските вериги в Русе отбелязват до 8 процента по-висок растеж на приходите в сравнение с останалите в страната:

„Ние на тази база можем да смятаме в хазната колко може да влиза допълнително и с този допълнителен разчет намаляването на таксата на Дунав мост става още по-изгодна".

Според европейските директиви таксата на поста трябва да бъде в такъв размер, че да позволява покриването на всички разходи по неговото поддържане. Разчетите показват, че цена между 1 и 2 евро са достатъчни, обясни министър Дянков.