Българинът яде повече хляб и месо, пуши по-малко
Българинът яде повече хляб и месо, пуши по-малко / снимка: Sofia Photo Agency, архив

През последната година българските домакинства увеличават консумацията на хляб и тестени изделия с 2,1 килограма и през 2010 г. тя достига 108 килограма средно на човек, показват данните на националната статистика.

Продължава тенденцията за повишаване на консумацията на месо, риба и рибни продукти и зеленчуци. През 2010 г. българинът е потребявал средно по 32 кг месо годишно в сравнение с 30,7 кг през 2009 година. При месните продукти обаче се наблюдава намаляване на подтреблението до 13,8 кг средно на човек или с половин килограм по-малко от предходната година.

През 2010 българинът е изпил средно с литър по-малко прясно мляко до 19,9 литра, но пък е ял повече кисело мляко и за 2010 се падат по 28,9 кг средно на човек при 26,8 килограма за 2009-а.

Консумацията на зеленчуци се увеличила миналата година до 69,1 килограма средно на човек при 68,4 килограма през предходната 2009-а. Средно на човек за миналата година се падат по 30,2 кг картофи, което е с 3,3 кг повече отколкото през 2009-а. Намаляла е консумацията на плодове, като българинът е изял средно 43,5 килограма през 2010-а или с 800 грама по-малко в спрямо предходната година.

Българинът яде повече хляб и месо пуши помалко
netinfo