БСП иска бързи действия срещу трудови нарушения в Стомана-Перник
БСП иска бързи действия срещу трудови нарушения в Стомана-Перник / БГНЕС, архив
БСП иска бързи действия срещу трудови нарушения в "Стомана"-Перник
87747
БСП иска бързи действия срещу трудови нарушения в "Стомана"-Перник
БСП иска бързи действия срещу трудови нарушения в "Стомана"-Перник
  • БСП иска бързи действия срещу трудови нарушения в "Стомана"-Перник
  • БСП иска бързи действия срещу трудови нарушения в "Стомана"-Перник

От "БСП лява България" алармираха за нарушения на трудовото законодателство в "Стомана"-Перник. Социалистите поискаха смяна на ръководството на Инспекцията по труда в миньорския града и извършване на истинска проверка в предприятието.

От два месеца гръцката група "Виохалко" е наела 200 души частни охранители, за да се потуши недоволството на работниците, които са принудени да работят по 36 часа без прекъсване в стоманодобивното производство и получават заплати между 400 и 600 лева, коментира пред журналисти Валери Жаблянов.

По думите му охранителите били наети и "с цел да се разправят с представителите на синдикатите" и в същото време през друга фирма от групата да се източва "Стомана"-Перник, което години наред вече е на загуба.

Обръщаме се към ИА "Главна инспекция по труда" да освободи ръководството на инспекцията в Перник, което извършва формални проверки в дружеството, каза депутатът от "БСП лява България". По думите му предприятието криело фактическия размер на трудовите злополуки, които се записвали като битови. Работниците са принуждавани един по един да подписват договорите си за освобождаване под натиска на административната принуда на мениджмънта на завода. Уволнени са две смени и другите смени са принудени да поемат тяхната работа, коментира Жаблянов.

От БСП настояват да бъдат извършени истински проверки на място, които да констатират фактическото състояние в предприятието. От 1500 души преди две години в момента съставът на завода е 1000 души, като продължава да произвежда по същия начин с два пъти по-малко работници, коментира депутатът.

Той съобщи, че от "БСП лява България" ще поставят въпроса на вниманието на министъра на икономиката и на ресорния вицепремиер в рамките на парламентарния контрол и ще настояват да се възстановят на работа уволнените около 60 души. Ще настояваме заплатите на работещите в металургията да бъдат поне над средния размер за страната, каза още Жаблянов.

От БСП настояват за бързи действия от страна на правителството и са готови да подкрепят протестни действия на работниците в предприятието, включително и с блокиране на пътни артерии. Нека намери мъжество премиерът Борисов да се срещне с тях, призова Жаблянов.

Председателят на Национален синдикат "Защита" Красимир Митов коментира, че става въпрос за тотално погазване на българското трудово законодателство. Има експлоатация, работи се нон стоп, при лоши условия на труд и изключително ниски заплати, които не отговарят на труда на металурзите, посочи той. По думите му полага се извънреден труд драстично над допустимото, което се прикрива.