БСП и ДПС ще сезират Конституционния съд за пенсионната реформа
БСП и ДПС ще сезират Конституционния съд за пенсионната реформа / снимка: Sofia Photo Agency, архив

БСП и ДПС съобщиха, че ще сезират Конституционния съд във връзка с реформата в пенсионната система. 52 депутатите са се подписали под искането за обявяване на противоконституционен закона за бюджета на ДОО за следващата година.

Депутатът от БСП Любен Корнезов заяви, че го вълнува „колко струва" подписът на министър-председателя на страната Бойко Борисов под споразумението със синдикатите, съгласно което от 1 януари 2021 година нараства възрастта за пенсиониране на мъжете и жените. То бе постигнато през 2010 година.

Той припомни, че след като законопроектът за бюджета на ДОО за следващата година е бил приет на първо четене, депутати от ГЕРБ са внесли промяна. Следователно подписът на Борисов нищо не струва и за това ние сезираме Конституционния съд, допълни Корнезов.

Жалбата до Конституционния съд не е начинът за провеждане на пенсионната реформа, коментира премиерът Бойко Борисов. Пенсионната реформа е абсолютно задължителна и се прави в цяла Европа, заяви Борисов. Той отказа да коментира какво ще е решението на КС, тъй като не се намесва в тези дела.

„Те вече Конституционният съд с цялото ми уважение и му благодаря за мъдрите решения и ние винаги сме ги приемали безрезервно, защото там действително работят добри професионалисти, те започват да го превръщат в изтривалка за всичките си проблеми", каза премиерът и допълни: „Това не е начинът по простата причина, че след четири пет години ще трябва да обяснят как ще плащат на хората пенсиите. Те никога не са мислили за това".

С необходимите 121 гласа парламентът отхвърли президентското вето на закона за бюджета на ДОО за следващата година, с които се правят промени в Кодекса за социално осигуряване. Според тях пенсионната възраст от 1 януари 2012-а ще нараства с по четири месеца в следващите години и за мъжете, и за жените от всички категории труд. Опозицията се противопостави на предложенията и заяви, че предлаганите промени не са реформа. От своя страна социалният министър Тотю Младенов защити измененията, като се позова на факта, че приходите от социални осигуровки не покриват необходимите разходи за пенсии, а недостигът се финансира от държавния бюджет. Според него с оглед на демографската картина в страната повишаването на възрастта на пенсия и осигурителния стаж са единствено възможната и навременна мярка в ситуацията.