Британска компания съди Румъния за $ 100 милиона
Британска компания съди Румъния за $ 100 милиона / netinfo

Британска компания съди Румъния за 100 милиона долара заради корупционна афера по високите етажи на властта. В скандала е замесен бившият премиер Адриан Нъстасе и е свързан с концесионни договори за безмитна търговия, съобщи вестник „Файненшъл Таймс“.

Случаят, който ще бъде разгледан в международен съд във Вашингтон тази година, ще хвърли сянка върху договорите в публичния сектор в Румъния и върху съдебните институции в страната, отбелязва БГНЕС. Скандалът избухва в момент, когато Румъния (която се присъедини към ЕС миналата година) е подложена на засилени критики от Брюксел заради корупцията и изпълнението на реформите в съдебната област.

Както съседна България - силно критикувана заради организираната престъпност в страната, Румъния може да загуби помощи от ЕС, ако не предприеме ефективни действия.

Британският безмитен оператор Eastern Duty Free (EDF) иска 100 милиона долара обезщетение за причинени щети заради това, че е загубила два договора за безмитни продажби на букурещкото летище Отопени и с румънския национален превозвач Таром. EDF твърди, че през 2001-2002 г. представители на Адриан Нъстасе, премиер на Румъния в периода 2000-2004 г., са влезли в контакт с нея и са поискали 2,5 милиона долара подкуп, за да запази договорите, които спечели през 1992 г. и 1996 г. Когато компанията отказала да плати, бизнесът й в страната бил прекратен.