Божков: МВФ има основание за понижената прогноза за растежа
Божков: МВФ има основание за понижената прогноза за растежа / снимка: Sofia Photo Agency

Международният валутен фонд винаги е по-консервативен в оценката си за ръста на Брутния вътрешен продукт. Така че прогнозата за намаление на скоростта на растежа за тази година е нещо, което прави всеки път. Сега обаче, Фондът има основание и това е свързано с няколко икономически и политически проблема. Това каза за DarikFinance.bg съпредседателят на Центъра за икономическо развитие Александър Божков.

Първият, без съмнение е, че това ще бъде последната пълна година на сегашното правителство, което означава, че то няма да има сила и смелост да продължи по-нататък с някакви важни реформи, което на свой ред означава стагнация, коментира Божков.

Второ, правителството очевидно не успява да се справи с растящата инфлация и това допълнително ще повлияе на растежа.

Трето, правителството не намира никакво решение на проблема с дефицита по текущата сметка, допълни специалистът.

И четвърто, разбира се, общата рецесия в света със сигурност ще окаже влияние върху България. Нека да не забравяме, че ако погледнем списъка на инвеститорите, рекордните преки чуждестранни инвестиции през миналата година в България, една голяма част от тях са в недвижими имоти. Именно там, където сега е големият проблем на целия свят. Няма начин това най-после да не се отрази и на България, каза още съпредседателят на Центъра за икономическо развитие.

Т.е. тук имаме намаление на инвестициите, ако имаме и задържане на реформите и нестабилност на правителството, което се очертава, то е съвсем нормално Фондът да бъде по-скромен в предвижданията си и малко по-консервативен, което е типично за него.

Предполагам, че в края на годината растежът ще бъде малко над това, което казва МВФ, така е всяка година, но при всички случаи растежът ще е по-нисък спрямо миналата година. Тенденциите обаче са хванати правилно от Международния валутен фонд, обясни Божков.

По отношение на предупрежденията към правителството за проблеми в икономиката, не може да се отрече, че в някои области се проявява желание. Примерно, при намаляването на административния натиск върху бизнеса започна да работи държавна правителствена програма за намаляване на лицензионните и разрешителните режими. Опитват се да направят нещо за по-правилното използване на европейските пари. Но същевременно това изисква воля не само на отделни хора, а воля и на правителството като политическа конфигурация и най-вече по-активна и мотивирана работа на администрацията, допълни сепредседателят на Центъра за икономическо развитие.

Според мен големият проблем е невъзможността да бъде мотивирана администрацията да работи по-бързо. Непрекъснато за всяко нещо има огромно забавяне, което демотивира и хората. А когато чиновникът е демотивиран, а политикът крои сметки за сложните взаимоотношения в тройната коалиция, нещата обикновено се забавят, обясни още експертът.

Вчера МВФ съобщи, че икономическият растеж на България постепенно ще се понижи и до края на 2008 година ще бъде около 5.5 % от БВП. Прогнозата бе представена от ръководителя на мисията на фонда за България Алберт Йагер. Той допълни, че икономическият растеж на България в момента продължава да е добър и като резултат от това е налице намаляване на безработицата до ниво от около 7%. От Фонда отчитат, че има недостиг на работна ръка, а високата инфлацията от миналата година се дължи основно на неочаквания ръст в цените на храните и горивата както и на заплатите. По думите на Йагер, ако се сбъдне прогнозата за по-голямо забавяне на растежа, има вероятност да намалее фискалния излишък – в случай че приходите в хазната се окажат по-ниски от очакваните.

DarikFinance.bg