Борисов освободи председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев
Борисов освободи председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев / снимка: Sofia Photo Agency, архив
БОРИСОВ ОСВОБОЖДАВА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДКЕВР АНГЕЛ СЕМЕРДЖИЕВ
60857
БОРИСОВ ОСВОБОЖДАВА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДКЕВР АНГЕЛ СЕМЕРДЖИЕВ
  • БОРИСОВ ОСВОБОЖДАВА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДКЕВР АНГЕЛ СЕМЕРДЖИЕВ

Ангел Семерджиев е освободен от поста председател на ДКЕВР по искане на премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба. Борисов ще предложи промяната на правителственото заседание в сряда, като мотивът е неизпълнението на ангажиментите на България, свързани с Третия енергиен пакет и наказателните процедури към България. Критиките към страната ни са, че енергийният пазар у нас не е достатъчно свободен.

„Във връзка с неизпълнението на ангажиментите си Семерджиев подаде искане за предсрочно прекратяване на мандата си като председател и член на комисията, което е прието от премиера Бойко Борисов", съобщават още от пресцентъра на кабинета.

Критиките от Европейската комисия дойдоха в края на миналата седмица, като основните са насочени към либерализацията на енергийния ни пазар. В петък председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви, че по необходимите нормативни документи се работи, но срокът за това още не е изтекъл. Семерджиев не прие и критиките на ресорния министър Делян Добрев, че регулаторната комисия носи основната отговорност за наказателните процедури. „Пазарът определено ще става по-свободен, защото ще има предпоставки. Но един пазар, на който се създават предпоставки той да бъде свободен и отворен, не става задължително свободен и отворен. Това зависи от много конкретни неща, тъй като има участници на този пазар, които имат определени интереси. Със сертифицирането на операторите се създават условия всички да бъдат равнопоставени и да бъдат още по-активни на този пазар. Така че предпоставките този пазар да се активизира са създадени", каза миналата седмица Семерджиев.

Оставката на Ангел Семерджиев бе искана неведнъж от различни неправителствени организации по няколко причини - липса на прозрачност при определянето на цените на газа, парното и тока, както и от въвеждането на такса за достъп до мрежата на възобновяемите източници.