Бизнесът не е готов за усвояване на средства по фондовете на ЕС
Бизнесът не е готов за усвояване на средства по фондовете на ЕС / netinfo

Българският бизнес пропуска ценно време за подготовка на своите проекти за финансиране от структурните фондове на ЕС. Това се казва в открито писмо на Българската стопанска камара до премиера Сергей Станишев. В него се предлагат мерки, които да дадат възможност на бизнеса за своевременна подготовка на инвестиционните проекти за кандидатстване и повишаване възможностите за усвояване на финансирането от ЕС.

Разработената Националната референтна рамка и 7-те оперативни програми към нея най-общо поставят националните приоритети, съобразени с европейските, на които следва да отговарят всички проекти. За съжаление, тази информация далеч не е достатъчна за реално разработване на конкретни проекти от страна на бизнеса, се казва в писмото.

За целта според бизнеса е необходима и допълнителна информация по отделните оперативни програми относно: стойностите на проектите, които ще бъдат подпомагани; размера на съфинансирането, осигурявано от бенефициента; условията, на които трябва да отговаря бенефициента , срокове за подаване и изпълнение на проектите; начини за финансиране , възможности за публично-частни партньорства, успоредно с безвъзмездното финансиране от структурните фондове на ЕС.

Трябва да се има предвид, че средно необходимото време за разработване на проектите е между 3 и 6 месеца и ако управляващите органи не специфицират нужната информация до края на септември 2006 г., отсега може да се очаква отсъствие на готовност на разработени проекти към 1.01.2007 г. – предупреждават от БСК.

Нерешен, особено за 2006 г., остава и въпросът с подпомагане на осигуряването на съфинансирането от крайните бенефициенти, защото до приемането на страната в ЕС разходите за разработване на проектите не се възстановяват , а остават за сметка на бенефициента.

Бизнесът възразява и че е изключен като получател на средства за екологични проекти.