Бизнесът и синдикатите видяха одържавяване в идея за промени в надзора на НЗОК
Бизнесът и синдикатите видяха одържавяване в идея за промени в надзора на НЗОК / снимка: БГНЕС
Бизнесът и синдикатите видяха одържавяване в идея за промени в надзора на НЗОК
78223
Бизнесът и синдикатите видяха одържавяване в идея за промени в надзора на НЗОК
  • Бизнесът и синдикатите видяха одържавяване в идея за промени в надзора на НЗОК

Бизнесът и синдикатите се обединиха против предложението на здравното министерство за увеличаване на броя представители на държавата в надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. По време на заседанието на тристранния съвет работодателите и синдикатите посочиха, че това е форма на одържавяване и призоваха за отмяна на тази мярка, заложена в законопроекта за изменение на Закона за здравното осигуряване. От КНСБ се възмутиха от отсъствието на здравния министър д-р Петър Москов, който беше представен от своя заместник д-р Ваньо Шарков.

Според предложението броят на представителите на държавата в надзора на НЗОК ще нарасне до шестима души. „Социалните партньори ставаме една украса на решенията, може би ще си казваме мнението , но то няма да бъде взето предвид, което е абсолютно неприемливо, тъй като Здравната каса все пак е публична, а не държавна институция", обясни вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов.

„Много съжаляваме, че Министерството на здравеопазването е в ръцете на Реформаторския блок и ни предлагат едно решение да одържавим ръководството на здравната каса, след като се знае, че 67 на сто от приноса в здравната каса е от осигурените лица, а само 33 на сто са от бюджета", каза изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев определи като грешка предложението за още двама държавни представители в надзора на касата. „Имаме доверие на министър Москов, но сигурни ли сме, че той вечно ще бъде начело на здравеопазването, имаме ли доверие на следващия министър на здравеопазването", попита Велев.