Бизнесът дава на кметовете швейцарски пример за такса смет
Бизнесът дава на кметовете швейцарски пример за такса смет / снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара прати на общините швейцарски наръчник за изхвърляне на битовите отпадъци като отговор на твърденията, че у нас няма готовност да се въведе принципът "замърсителят плаща" при изчисляването на такса смет.

Наръчникът, предназначен за жителите на Цюрих, представя лесно разбираема и добре онагледена информация относно всички видове отпадъци, подлежащи на депониране от гражданите на Цюрих, местата, където могат да направят това, както и таксите, които дължат за всеки вид отпадък.

Също така, посочени са начините за плащане, както и контактна информация за връзка с компетентни представители на общинската администрация.

За повечето видове отпадъци в Швейцария начисляването на таксата за битови отпадъци е на база "такса торбичка", т.е. размерът на таксата зависи от големината на торбата за отпадъци. Изключение правят едрогабаритни отпадъци, биоотпадъци (напр., клони от дървета), лекарства и др. Стриктното спазване на разпоредбите за изхвърляне и събиране на битови отпадъци се следи от специализирана полиция, а нарушенията са сведени до минимум.

Разпространението на швейцарския наръчник е в отговор на твърденията на голяма част от представителите на местната власт у нас, че общините не са подготвени за въвеждане на принципа "замърсителят плаща" при определянето на ТБО, така че да бъде премахнат наложилият се принцип "притежателят на имоти/активи плаща".