Б. Николов: Таксите за преводи към бюджета са 2-3 пъти по-високи от останалите
Б. Николов: Таксите за преводи към бюджета са 2-3 пъти по-високи от останалите / снимка, архив: БГНЕС
Богомил Николов
33097
Богомил Николов
Любомир Христов
  • Богомил Николов
  • Любомир Христов

Таксите за преводи към държавния бюджет са два – три пъти по-високи от останалите такси за преводи. Това стана ясно по време на конференция, посветена на защитата на потребителите. Според Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители” – държавата е направила банките монополисти в този сектор.

„Когато плащаме държавна такса или глоба трябва да може да имаме избор как да заплатим тази глоба: дали на каса в институцията, дали с банков превод, дали с дебитна или крадитна карта, с държавна таксова марка. Различни възможности съществуват понастоящем. В по-голямата част от институциите на практика са изградени идни банкови монополи, защото човек не може да заплати по друг начин освен чрез плащане към банката, от което на практика следва някъде около тройно завишаване на таксите, които банките са въвели при обслужване на държавните институции. Това е практически монопол, който ни ощетява три пъти всеки път, когато ние ползваме такава услуга”, коментира Николов.

Той предложи три възможности за решаване на този проблем. Едната от тях е забрана за банкова дейност на територията на държавните учреждения; другата е въвеждане на задължителен таван за размера на таксите в банките, които работят на територията на учрежденията. Третият вариант е връщане на касите в държавните институции.

 

По време на конференцията бе предложено и лихвите по заемите да се изчисляват на базата на междубанков лихвен процент, а не с базов. Според финансиста Любомир Христов - с това си поведение банките заплашват стабилността на цялата банкова система. „С базовия лихвен процент банките си застрелват своите длъжници", допълни Любомир Христов.

 „Една банка желае да запази или увеличи при възможност печалбата си. Затова увеличава лихвените проценти. Но не е нормално и  етично и по вече отпуснати кредити. Защото при тази съществуваща регулация у нас за мен не е ясно кога достатъчен брой банки ще покачат достатъчно много лихвените проценти на достатъчен брой кредитополучатели, така че те да спрат, дори и да искат, да могат да обслужват кредитите си. Поведението на банките за мое голямо учудване и съжаление е изцяло подкрепено от БНБ, която е призвана да бди за финансовата стабилност по закон и това поведение на банките създава потенциал, опасност от нестабилност на цялата банкова система", каза той.