Б. Данев: Икономиката не е пред фалит, но изборите винаги плашат бизнеса
Б. Данев: Икономиката не е пред фалит, но изборите винаги плашат бизнеса / снимка: БГНЕС

Изборите винаги плашат бизнеса, защото ситуацията на безвремие блокира работата на администрацията и е крайно непродуктивна. Това коментира в интервю за Дарик изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

Въпреки че икономиката е в стагнация, според него не може да се говори за катастрофични сценарии и твърдения, че държавата била пред фалит. За да можем да достигнем средното ниво в ЕС, ни е нужен ръст от 5 до 8 процента, т.нар. азиатски ръстове, което не може да се случи и заради това политическо боричкане, коментира още Данев.

Икономиката стагнира, дефлацията е опасно, тя продължава и за май е 0,5 на сто, каза Данов. Той обаче е категоричен, че катастрофичните сценарии, че страната е пред фалит, не са верни.

Има финансова стабилност, високо ниво на фискалния резерв, високо ниво на валутния резерв, ниска задлъжнялост на страната, изтъкна Данев.

"Страната не осигурява растеж, стагнира, но за това са виновни преди всичко политиците със своите действия както в законодателството, така и в управлението", категоричен е той.

Изпълнителният председател на БСК посочи, че парите на бизнеса се връщат от държавата. "Една от причините за дефицита е сериозното връщане, да. По-добре, отколкото като при Дянков. Но това е и нормално връщане на ДДС и акцизите, което спомага да се завърти икономиката. Но на една потопена икономика, каквато беше преди година и половина, особено разбиването на малкия и средния бизнес, й трябва година и осем месеца - две години, за да може да се възстанови. Но тя не може да се възстанови при това политическо боричкане", коментира Божидар Данев.

Той изтъкна, че изборите винаги плашат бизнеса, защото "влизаме в една зона на неопределеност, на една партизанска битка", в която назначените в държавната администрация започват да се страхуват какво ще стане с техните работни места и те спират да работят и започват да мислят само за себе си. "След което ако се смени управлението, предишното правителство смени 40 000, сегашното управление 25 000, тоест пак ще имаме смяна на апарата. Това означава, че в това безвремие в икономиката, го удължаваме от тези непрекъснати партийни боричкания. А за бизнеса това е крайно непродуктивно", каза изпълнителният председател на работодателската организация.

Божидар Данев попита дали ще правим нови избори, ако предстоящите извънредни парламентарни избори възпроизведат статуквото. „Ако политиците не желаят или не могат да се разберат, да си отидат и да оставят гражданското общество да избере своите представители", каза Данев, обяснявайки идеята си за своеобразен партиен мораториум. Нека българите да си изберат депутати, които познават и искат, а те вътре в парламента, ако искат да си формират партии - това е начин да се изчистим от партийния бацил, допълни изпълнителният председател на БСК.

„За мен е недопустимо политиците да сключват търговски договори - те се сключват от лица, които сключват търговски сделки. В областта на енергетиката сме свидетели поне в рамките на последните четири-пет правителства, че политическите решения доведоха до това, че България от стожер в енергетиката на Балканите, се превръща в една неясна, аморфна среда, в която не е ясно кой как взима решенията", коментира Божидар Данев на въпрос за проекта „Южен поток".

Политическият миш-маш в енергетиката доведе до там, че тази сфера е в драматично състояние, добави той. Като подчерта, че досега не е чул сериозно икономическо изказване за стойността на проекта, за финансовите потоци, за изплащането на разходите. „Не съм чул сериозна икономическа оценка, за сметка на постоянните политически коментари. Дайте да видим числата, да видим финансовите потоци! „Северен поток" е пълен 30 на сто и не може в момента да се изплаща, никой не говори кой ще е потребител на природния газ от „Южен поток"", коментира още Данев.

„Българите и българския стопански елит няма отговор на този въпроси, както нямаше отговори на въпросите кой сключи договорите с ТЕЦ „Марица Изток" 1 и 3, кой взе решения за тези солари - кой взема тези драстични решения, които разрушават цялостната инфраструктура и по този начин токът, който изнасяме е по-евтин от този, на който доставяме ток за нашите предприятия и така ги правим неконкурентноспособни", отбеляза още изпълнителният председател на БСК.