Австралийското правителство ще реанимира Големия бариерен риф
Австралийското правителство ще реанимира Големия бариерен риф / cнимкa: sxc.hu

Австралийското правителство възнамерява да реанимира Големия бариерен риф като финансира проекта за спасяването на уникалния екологичен резерват, съобщава ИТАР-ТАСС. Авансовата сума от 50 млн. долара е преведена по сметките на Международния фонд за защита на дивите животни, министерските управления на природните ресурси и земеделието.

Проектът на обща стойност 200 млн. долара е ключов ангажимент от предизборната кампанията на лейбъристкото правителство на Кевин Руд, който обеща да гарантира защитата на Големия бариерен риф и да насърчи прокарването на нови земеделски екологични практики. Даже минимална концентрация на земеделски отровни химикали може да отрови съществуването на Големия бариерен риф, смятат местните еколози, съобщава БГНЕС.

По думите на професор Ендрю Негри от Австралийския институт за морска наука, пестицидите са реална заплаха за кораловите рифове. "Те са толкова отровни, че могат да лишат коралите от възможността да се размножават, възстановяват и да се защитават самостоятелно", каза той. Доказано е, че земеделските химически препарати заедно с постоянно повишаващата се температура на водата, предизвикано от глобалното затопляне, ще доведат до постепенно разрушаване на Големия бариерен риф.

По думите на министъра на земеделието, риболова и лесовъдството Тони Берк, "на всички австралийци е предоставен уникален шанс с общи усилия да реанимират рифа, запазвайки неговата цялостност и уникалност за бъдещите поколения". Правителството си е поставило задачата да намали използването на химически торове с 25% още през следващата година и да модернизира пречиствателните съоръжения на заводите. Големият бариерен риф по всеобщо признание е най-голямата екосистема в света. Нейната дължина е 2000 км, а площта приблизително 350 000 кв. км.