Ангелкова: Лято 2016 е рекордно за българския туризъм
Ангелкова: Лято 2016 е рекордно за българския туризъм / БГНЕС, архив

"Това лято е рекордно за българския туризъм, с ръст от 18% за активния летен сезон. От юни до септември над 5 млн. чуждестранни туристи са посетили страната ни".

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на обобщаваща пресконференция за данните от „Лято 2016".

С 10% намалели кадрите в туризма отчитат от министерството

От април до септември има над 6,6 млн. туристи, което е 17% ръст. От януари до септември близо 7 млн. чуждестранни туристи са посетили страната, което е 15% ръст в сравнение с миналата година.

„До края на тази година може да минем психологическата граница от 8 млн. чуждестранни туристи за 2016 г. Българите, които са посетили летните ни курорти, са повече от 2 млн., или около 7% ръст в сравнение с юни-септември 2015 г. До края на годината очаквам българите да достигнат 4 млн. За 2016 г. на базата на песимистичната ни прогноза очакваме общо 11 млн. българи и чуждестранни туристи, което е 10,2% прогнозен ръст за 2016 г.", заяви Ангелкова.

Над 1 млн. лева приходи от новите договори за наем на плажове

Германия е на 1-во място по брой туристи, посетили страната през лятото, с ръст от 33%. „Успяхме да върнем руските, полските туристи, както и тези от Чехия, Украйна , Словакия, Франция, Холандия. Това са всички тези пазари върху, които се фокусирахме през големите туроператори", уточни Николина Ангелкова.

Слънчев бряг е най-посещаваният курорт от чуждестранни туристи през лятото, а на второ място се нарежда Златни пясъци. Приходите от чуждестранен туризъм за първите осем месеца на годината възлизат на 4,7 млрд. лв.

Източник: БГНЕС