Ако се договорят по-добри цени на газа, парното може да поевтинее догодина
Ако се договорят по-добри цени на газа, парното може да поевтинее догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ако се договорят по-добри цени на газа, парното може да поевтинее догодина
56716
Ако се договорят по-добри цени на газа, парното може да поевтинее догодина
  • Ако се договорят по-добри цени на газа, парното може да поевтинее догодина

Парното и топлата вода могат да поевтинеят от началото на следващата година. Това ще се случи, ако се договорят по-добри цени на газа за първото тримесечие на 2013. година, каза шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Той подчерта, че шефът на „Булгаргаз" Димитър Гогов е оптимист за преговорите за доставките на синьо гориво.

Семерджиев отрече и твърденията на производителите на зелена енергия, че токът може да поскъпне заради наложената им от енергийния регулатор такса за достъп.

Намалението на природния газ ще бъде само 0,67 процента, тъй като другите фактори, определящи цената му, растат нагоре, обясни шефът на енергийния регулатор Ангел Семерджиев.

„Защо обявеното намаление е много по-малко от предварително обявеното намаление от 11 на сто. Всички останали фактори, които определят крайната цена, са работили в другата посока – за увеличението. Ние всички сме оптимисти за следващото тримесечие и за следващите периоди", каза Семерджиев. Той допълни, че шефът на обществения газов доставчик Димитър Гогов също е оптимист по отношение на новите преговори за по-добри цени през първото тримесечие на 2012-а и изобщо за следващите периоди. „Не трябва – ако всичко, разбира се, е нормално, да се очакват каквито и да били сътресения или повишение на цените и на топлинните услуги. Няма да позволим топлофикациите да забогатеят излишно", каза Семерджиев.

Недовзетите приходи на „Булгаргаз" надхвърлят 240 млн. лева, каза още той.

Семерджиев определи като манипулация твърдението на фирмите за зелени енергия, че цената на тока ще скочи заради наложената им такса за достъп. „Само за последния месец преди 1 юли са се присъединили повече от 500 мегавата в рамките само на един месец. Това е един изключителен стрес за системата, предизвиква допълнителни разходи. И ако предизвиква допълнителни разходи, добавени към тези, които вече са били отчетени, те ще ги платят, иначе трябва да ги плаща крайният потребител", каза шефът на регулатора.