Агенцията по храните ще контролира 647 000 обекта
Агенцията по храните ще контролира 647 000 обекта / снимка: Министерство на земеделието и храните

Агенцията за безопасност на храните, която ще започне да функционира от началото на следващата година, ще контролира 647 000 обекта. Това стана ясно на международен семинар, посветен на безопасността, пускането на пазара и употребата на фуражи. Агенцията ще обединява Националната ветеринарно медицинска служба, Националната служба по зърното и фуражите, Националната служба за растителна защита и Регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве и така ще се подобри контролът върху цялата хранителна верига, припомнят от земеделското министерство.

„Безопасността на фуражите е споделена отговорност, която зависи от няколко съществени фактора – законодателството, контролът и спазване на правилата при производството и търговията. За всички нас като потребители е важно да сме сигурни, че фермерите използват качествени фуражи, тъй като това води до качество и на крайния продукт”. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова при откриването на форума.

Пред участниците в него директорът на дирекция „Здравеопазване на животните и безопасност на храните” в Министерството на земеделието и храните д-р Венцеслава Тасева припомни, че ведомството е предприело действия по изменения на Закона за фуражите, с цел да се отговори на новите разпоредби в еврорегламент. Предстои проектозаконът да бъде гласуван от Народното събрание.

159 са производителите на комбинирани фуражи у нас, а фермерите, произвеждащи фуражи за собствени нужди, са 2500, каза още д-р Тасева. Повече от 1500 са търговците на фуражи и добавки.

Международният семинар е по инициатива на Европейската федерация на производителите на фуражи (FEFAC) и е организирано съвместно между Асоциацията на земеделските производители в България и Европейската комисия, чрез нейния инструмент за обмен на информация и подкрепа (TAIEX).

В двудневния форум участват и представители на Съюза на производителите на комбинирани фуражи в България, както и експерти от 14 държави – Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Турция, Македония, Хърватия, Косово, Сърбия, Белгия, Великобритания, Словения, Румъния, Чехия и България.