70 стотинки е реалната цена за един хляб. Това заяви председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Димитър Людиев. Ако производителите използват качествени суровини и добри технологии, ако осугуряват работниците си върху цялата заплата 70 стотинки за хляб е реалната цена, поясни Людиев.
Според него 30 % от фурните в България трябва да бъдат затворени, тъй като не отговарят на изискванията на ЕС за безопасно производство на храни. Хлебните войни в страната са вредни за целия бранш, коментира още Людиев, тъй като те водят до предлагане на продукти с по-ниско качество.
Людиев беше гост на Седмия Национален събор на хляба, който се провежда в Добрич. Около 120 фирми от цялата страна, както и гости от Румъния участват във форума.
Проявите започнаха с водосвет отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който освети и знамената на регионалните съюзи на хлебопроизводителите.
Организирано беше празнично шествие и изложба на хляб и сладкарски изделия.
Други новини от Добрич
Шест професионални гимназии от страната се включиха в конкурс за “ най-добър млад хлебар и сладкар”.
Анита Котева от Кюстендил стана най-добрият млад хлебар. В раздела за сладкарство победител е Ивелина Стамова от Добрич.
Двете ученички получават стипендии -по 50 лева за 8-те месеца на учебната 2006-2007-ма година, които са осигурени от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.