/ БГНЕС, архив
685 лв. е средният разход на българските общини за техен жител
95378
685 лв. е средният разход на българските общини за техен жител
  • 685 лв. е средният разход на българските общини за техен жител
Държавата отделя от бюджета си 311 лв. годишно за всеки жител на Столична община, а за жител на община Смолян - 737 лв. Това е така, защото колкото по-развита е икономиката на дадена община, толкова по-независима е тя от държавния бюджет. Средният разход на българските общини за техен жител е 685 лв. на година.
 
Най-големите разходи на българските общини са свързани с образованието, жилищното строителство и благоустройство - 60%, а най-малко за отбрана и сигурност - 1,5%. Това става ясно от изследване на Института за икономическа политика, подпомогнато от посолството на САЩ в България.
 
От същото проучване за трета поредна година община Бургас е с най-висок индекс по дигитално присъствие и електронно управление.
 
Изследването за дигитално присъствие на общините в България е моментна снимка на състоянието на сайтовете, които всяка община поддържа. То обхваща всички 27 общини на областни центрове в България.
 
Критериите, по които се оценяват, са 5, сред които сигурност и защита на личната информация и предлагани услуги на сайтовете на общините. Изготвено е по методология, разработена в САЩ, но адаптирано към българското законодателство и административни практики.
 
Според Матю Хагенгрюбер - аташе към посолството на САЩ, развиването на електронно правителство е добре както за демокрацията, така и за бизнеса, особено за чужди инвеститори.

Според експертите, изготвили проучването, българските общини вървят в правилна посока и във всяка една се вижда подобрение.