4,754 млрд. евро е държавният дълг на страната
4,754 млрд. евро е държавният дълг на страната / netinfo

Държавният дълг в края на май възлиза на 4,754 млрд. евро. Повече от милиард и половина е вътрешния държавен дълг и близо 3,176 млрд. евро е външния държавен дълг, съобщиха от Министерството на финансите.

В номинално изражение дългът нараства с приблизително с 18 млн. евро в сравнение с предходния месец. Увеличението се дължи основно на нарастването на вътрешния дълг. Държавногарантираният дълг през май е достигнал до 565,7 млн. евро. Увеличението на държавногарантирания дълг се дължи основно на получените траншове, посочват от ведомството.

В края на отчетния период делът на държавния дълг в общия размер на брутния вътрешен продукт възлиза на 15,1 процент, запазвайки нивото си от предходния месец.

В структурата на държавния дълг в края на периода вътрешните задължения заемат дял от 32,9 на сто, а външните – 67,1 на сто. През май от Министерството на финансите са провели аукцион за продажба на държавни съкровищни облигации на местния пазар. На аукциона одобрените поръчки на 10-годишните държавни ценни книжа са за 40 млн. евро.