2010 ще е тежка година за германската икономика, предупреди Меркел
2010 ще е тежка година за германската икономика, предупреди Меркел / снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди сънародниците си, че през 2010 г. няма да има бързо икономическо възстановяване, предадоха световните агенции. "2010 г. ще е от решително значение, за да знаем как ще излезем от кризата. Ще ви кажа обаче съвсем откровено, че не трябва да очакваме спадът в икономиката да бъде решен бързо. Някои неща дори ще се влошат още повече през новата година преди да се подобрят", казва Меркел в традиционното си новогодишно обръщение към германците.

Меркел изразява пожелание да бъдат приети "нови правила на финансовите пазари, които в бъдеще ще попречат навреме да се стигне до натрупване на ексцесии и безотговорност". Тя обаче уверява, че германците "могат с основание да се надяват, че Германия ще съумее да реши тази криза и ще излезе от нея по-силна, отколкото е влязла".

Германия ще направи всичко по силите си да помогне при решаването на глобални проблеми като климатичните промени, защото световната криза не трябва в никакъв случай да служи за оправдание да се оставят на заден план предизвикателствата, с които трябва да се справи човечеството, заявява Меркел, цитирана от БТА.

"Икономика и защита на околната среда не си противоречат. Провалите, като този на конференцията в Копенхаген не бива да ни заблуждават. В Копенхаген видяхме добра воля и готовност да се преговаря, но за жалост видяхме и много колебание и упорство", изтъква тя.

Меркел подчертава, че е ангажирана със създаването на сигурност и стабилност в Афганистан.

"Задачата на германските войници, полицаи и цивилни работници по възстановяването в Афганистан е важна за всички нас - да създадем сигурност и стабилност в Афганистан, за да няма опасност оттам за нашата сигурност или благоденствие", отбелязва тя.